180 de minori n-au fost lăsaţi să iasă prin Vama Petea pentru că părinţii/ însoţitorii nu s-au documentat înainte de călătorie


Poliţia de Frontieră din Satu Mare ne informează că numărul cetăţenilor români minori cărora nu li s-a permis să iasă din ţară prin punctele de trecere a frontierei sătmărene în cursul acestui an a fost de aproximativ 200.

Bunăoară, de la începutul anului 2022, poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Petea au întrerupt călătoria a 180 de minori, pentru diferite nereguli în ce priveşte documentele de călătorie. În aceeaşi perioadă, prin PTF Urziceni nu au fost lăsaţi să iasă din România 15 români minori.

Cauzele care duc la întreruperea călătoriei sunt reprezentate de nerespectarea prevederilor Legii nr. 248/2005, care reglementează condiţiile de ieşire din ţară ale cetăţenilor români minori. De cele mai multe ori, participanţii la traficul transfrontalier ajungeau în punctele de trecere a frontierei fără a avea împuternicirea unui părinte, fără a avea cazier judiciar ori chiar fără document de călătorie.
Pentru a evita neplăcerile prilejuite de întreruperea călătoriei în punctul de trecere a frontierei, poliţiştii recomandă participanţilor la trafic să se informeze din timp cu privire la condiţiile de călătorie şi la actele necesare, mai ales în situaţia în care călătoresc împreună cu un minor.

Acte necesare

În primul rând, minorul trebuie să posede un document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (în cazul minorului care a împlinit 14 ani). Atenţie: certificatul de naştere NU este document de călătorie!

Totodată, vă reamintim faptul că minorii pot ieşi din ţară numai însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor sau al reprezentantului legal. În situaţia în care minorul iese din ţară însoţit de către un părinte, la controlul de frontieră are obligaţia de a prezenta acordul scris al celuilalt părinte (declaraţie notarială). Această declaraţie dată de către părinte/ reprezentantul legal poate avea o valabilitate de maxim 3 (trei) ani.

Dacă minorul a fost încredinţat spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, dovada trebuie făcută la controlul de frontieră prin sentinţa definitivă. Pentru situaţiile în care minorii ies din ţară însoţiţi de către o persoană fizică majoră alta decât părinţii ori reprezentantul legal, aceasta trebuie să prezinte şi extrasul de cazier judiciar.

Conform legislaţiei în vigoare, minorii cetăţeni români cu domiciliul/ reşedinţa în străinătate, care se deplasează în ţara în care au domiciliul/ reşedinţa nu mai trebuie să prezinte declaraţia părinţilor/
tutorilor la ieşirea din România. Trebuie doar să facă dovada domiciliului/reşedinţei în străinătate printr-un document oficial. Pentru informaţii suplimentare privind condiţiile de călătorie a cetăţenilor români minori în străinătate se poate apela numărul de telefon 021-9590 sau consulta site-ul www.poliţiadefrontieră.ro secţiunea Condiţii de călătorie – Minori.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517