122 de firme din Negreşti-Oaş şi-au sistat activitatea în două luni | Informaţia Zilei

122 de firme din Negreşti-Oaş şi-au sistat activitatea în două luni

Informaţia Zilei a lansat un sondaj referitor la situaţia economică a primăriilor din judeţ şi preocupările menite a relansa economia locală. Pentru o bună informare a cititorilor am trimis un set de întrebări referitoare la veniturile şi cheltuielile primăriilor, estimări pe timp de pandemie, la situaţia firmelor, a elevilor, a celor întorşi din străinătate, dar şi la aşteptările edililor faţă de guvernanţi.

O bună parte din unităţile administrative teritoriale au răspuns integral sau parţial la întrebările adresate. Dovada o reprezintă informaţiile publicate în zilele anterioare, ca răspunsuri la întrebări, pentru o cât mai bună informare.
Continuăm a vă reţine atenţia cu informaţiile furnizate de către Aurelia Fedorca, primar PSD al oraşului Negreşti-Oaş.

Negreşti-Oaş are nevoie de 20 milioane lei

În anul 2019, în bugetul oraşului au fost evidenţiate încasări în valoare de 16,836 milioane de lei. Estimările anului 2020 indică o scădere drastică a încasărilor. Reducerea activităţii economice de la nivelul Unităţii Administrative Teritoriale – UAT a oraşului Negreşti-Oaş reprezintă principalul motiv. Pentru acoperirea cheltuielilor salariale, a serviciilor de asistenţă social şi a cheltuielilor de întreţinere va fi nevoie de minim 20,200 milioane de lei.

Pe toată perioada stării de urgenţă şi-au sistat activitatea 122 de societăţi comerciale.

În oraşul Negreşti-Oaş, conform  datelor deţinute, 133 de societăţi comerciale au solicitat instituţiilor abilitate  intrarea în şomaj tehnic a angajaţilor. La 14 mai cererea a fost de 565 în şomaj tehnic şi 240 în şomaj normal.
În ceea ce priveşte implementarea unor măsuri de redresare economică venite din partea guvernului sunt enumerate: Relaxarea treptată, cât mai rapid posibil, a restricţiilor impuse şi reluarea activităţilor economice, în cât mai multe sectoare ale economiei, pentru salvarea locurilor de muncă şi echilibrarea bugetului de stat şi a bugetelor locale; Continuarea programelor de investiţii publice finanţate de la bugetul de stat şi lansarea  urgentă de noi programe de investiţii publice finanţate din fonduri europene şi debirocratizarea masivă a acestora pentru a putea începe mai repede implementarea; Acordarea de credite pentru investiţii garantate de stat, continuarea programului IMM Invest în condiţii mai flexibile pentru a putea fi accesat de toate firmele care au nevoie de susţinere; Lansarea de programe de finanţare din fonduri guvernamentale şi europene pentru IMM-uri, inclusiv start-upuri, deoarece este nevoie de afaceri noi, inovatoare, în noile condiţii; Continuarea acordării şomajului tehnic pe o perioadă de 3 luni după încetarea stării de urgenţă/alertă, pentru acei salariaţi care încă nu pot fi reîncadraţi în muncă; Acordarea de facilităţi pentru societăţile care păstrează locurile de muncă sau creează noi locuri de muncă.

Aurelia Fedorca este de părere că la nivel judeţean Consiliul Judeţean trebuie să facă investiţii în suplimentarea echipamentelor de testare în toate spitalele şi policlinicile din judeţ şi dotarea acestora  cu echipamente specifice combaterii şi prevenirii Covid-19; Finalizarea marilor proiecte de investiţii aflate în derulare, precum Luna Şes, dezvoltat în parteneriat cu oraşul Negreşti-Oaş; Investiţii masive în infrastructura judeţului; Realizarea unui proiect privind susţinerea producătorilor locali; Deschiderea unor centre/târguri, altele decât cele existente (în municipii, oraşe, comune mai mari), relansarea turismului în judeţ şi a domeniului HORECA.

În lipsa unei susţineri financiare din partea Guvernului şi/sau a Consiliului Judeţean, aleşii locali din Negreşti-Oaş doresc să contracteze credite, dar Guvernul să le garanteze.

275 de localnici s-au întors din străinătate

Nicio investţie nu a fost suspendată. Ba mai mult, a început execuţia unor proiecte de investiţii mari şi urmează şi altele care să asigure front de lucru pentru cât mai multe firme. Este necesară grăbirea motoarelor investiţiilor pentru a susţine economia măcar pe anumite segmente.

Una dintre priorităţile locale este aceea de a nu stagna investiţiile la nivelul oraşului. În lipsă de finanţare, se va apela la credite.

Administraţia locală îşi doreşte să iniţieze proiecte de hotărâri în vederea dezbaterii acestor situaţii în consiliul local Negreşti-Oaş, cu luarea unor decizii favorabile. În acest sens este obligatoriu ca Guvernul României să asigure cadrul legal necesar adoptării unor asemenea acte administrative.

Referitor la asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării învăţământului online, Aurelia Fedorca a subliniat: “În urma consultărilor cu reprezentanţii conducerii unităţilor de învăţământ, al asociaţiei părinţilor şi al reprezentanţilor consiliilor elevilor, s-a propus şi aprobat în Consiliul Local Negreşti-Oaş programul „Start pentru o educaţie digitalizată”, prin care am alocat suma de 420.000 de lei pentru achiziţionarea de tablete sau laptopuri pentru elevi. Tablete pentru elevii din ciclul primar şi laptopuri pentru elevii din ciclurile gimnazial şi liceal.”

La Negreşti-Oaş s-au întors din străinătate 275 de persoane. „O bună parte dintre ei şi-au exprimat intenţia de a rămâne acasă cu scopul de a-şi deschide mici afaceri”, susţine edilul.

În situaţia în care Guvernul României va genera cadrul legal privind susţinerea mediului de afaceri şi a forţei de muncă prin motivarea din punct de vedere financiar, persoanele reîntoarse ar avea posibilitatea de a rămâne în ţara.
Ar fi importantă în acest context stimularea înfiinţării de noi afaceri prin lansarea de proiecte, stimularea înfiinţării de noi locuri de muncă de către firmele existente, dar şi sprijin şi subvenţii în agricultură.

Pesimistă, Aurelia Fedorca este de părere că viitorul o să fie mai rău. „Suntem pe o piaţă globală, dependenţi unii de alţii, ceea ce va conduce la agravarea crize economice care se prefigurează a fi una în lanţ.

Cum va arăta România depinde în mare parte de guvernanţi. Este nevoie de o susţinere masivă şi urgentă a economiei locale, a producătorilor şi a micilor firme, pentru a creşte producţia locală cu scopul de a asigura securitatea aprovizionării cu alimente, gaze, energie şi echipamente medicale. Deci sunt  necesare soluţii urgente pentru ca această criză economică să nu se transforme într-o criză socială cu efecte grave pe termen lung”.

Foarte hotărâtă, primăriţa din Negreşti-Oaş este de părere că un alt guvern ar fi fost mai eficient şi ar fi gestionat mai bine perioada pe care o traversăm.

Pe raza oraşului sunt societăţi comerciale închise datorită stării de urgenţă. Pentru a le ajuta este obligatoriu ca Guvernul României să asigure cadrul legal necesar adoptării unor asemenea acte administrative, de altfel au fost făcute propuneri în acest  prin structurile asociate, Asociaţia Oraşelor din România – AOR.

Proiecte în implementare

La Negreşti-Oaş nu a fost suspendată nicio investiţie în această perioadă, din contră, a început execuţia în o serie de proiecte de investiţii mari şi urmează şi altele care să asigure front de lucru pentru cât mai multe firme. Se urmăresc constant programele de finanţare din fonduri europene sau guvernamentale, fiind în derulare în diferite faze 32 de proiecte în valoare de peste 42 de milioane de euro.

Gradul de îndatorare a primăriei oraşului Negreşti-Oaş la data de 14.05.2020 este de 9%.

În ultimii 8 ani nu a fost contractat niciun credit. În prezent sunt în derulare proiecte din fonduri europene şi guvernamentale, ale căror cofinanţări sunt acoperite din bugetul local. În situaţia în care se vor suspenda finanţările din fonduri guvernamentale şi fonduri europene şi veniturile la bugetul local vor scădea substanţial, se vor contracta eventuale credite.

Sprijinul mediului de afaceri este o prioritate. Se urgentează procedurile pentru a începe lucrările pe proiectele cu scopul de a obţine finanţare din fonduri europene şi guvernamentale.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517