Image 1
Image 2

12 elevi, premiaţi la Concursul de reportaje Iosif Ţiproc

Concurs Tiproc-premiati
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Concurs Tiproc-premiati
Concurs Tiproc-premiati

În competiţie s-au înscris 48 de tineri de la 11 unităţi de învăţământ din judeţ

Colegiul Naţional “Doamna Stanca” (CNDS) a găzduit vineri, 10 martie, gala de premiere a concursului de reportaje “Iosif Ţiproc”.

La eveniment au participat gazdele, prof. Anna-Maria Maruşca, director general al CNDS, şi prof. Cristina Gherman, director adjunct al CNDS, viceprimarul municipiului Satu Mare Doina Feher, soţia şi fiica jurnalistului – Mariana Ţiproc şi Manuela Breban, Robert Laszlo – directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), Felician Pop – directorul Muzeului Judeţean, membrii juriului în frunte cu Mihai Sălceanu – preşedinte, Loredana Ştirbu, Gheorghe Cormoş şi Rodica Pop, alături de profesori şi elevi.

Înainte de premiere gazdele, organizatorii, juriul şi invitaţii au vorbit despre concurs şi au evocat personalitatea gazetarului Iosif Ţiproc, jurnalist la Informaţia Zilei. Concursul ajuns deja la a V-a ediţie a fost găzduit pentru a treia oară la rând de prestigiosul Colegiu “Doamna Stanca”, iar acest lucru, spune directorul Anna Maria Maruşca, nu poate decât să onoreze.

Robert Laszlo a vorbit despre importanţa pe care instituţia de cultură pe care o conduce o acordă concursurilor şi evenimentelor începute, subliniind că accentul cade pe continuitatea care o au aceste demersuri, amintind că de longevitate şi succes se bucură de exemplu concursul de recitare din lirica poeţilor sătmăreni, Recitatio, şi concursul de reportaje “Iosif Ţiproc”.

Iosif Ţiproc a trecut în nefiinţă în urmă cu 7 ani, la 13 septembrie 2010, iar pe prima pagină a cotidianului Informaţia Zilei din 14 septembrie 2010 s-a îmbinat o trimitere la materialul scris de el cu anunţul decesului său, şi-a amintit Mihai Sălceanu, secretar de redacţie. În 22 martie 2017 jurnalistul ar fi împlinit 64 de ani. În acelaşi registru a rămas şi fiica lui Iosif Ţiproc, Manuela, care le-a vorbit copiilor despre frământările pe care le are gazetarul dincolo de activitatea sa profesională.

Concursul şi-a propus ca an de an să descopere şi să promoveze noi valori provenite din rândurile elevilor de liceu. După cum spunea Mihai Sălceanu, preşedintele juriului, au fost premiate lucrările originale care au fost scrise cu suflet şi talent, evidenţiind faptul că mulţi elevi s-au inspirat de pe Internet.

Lista premianţilor

La finalul discursurilor s-au decernat premiile. Pentru munca lor elevii au fost răsplătiţi cu bani şi diplome. Câţiva elevi au susţinut în încheiere un frumos program artistic.

Marele Premiu a mers la Teodora Tincu de la CN “Mihai Eminescu”, pentru lucrarea “Suflet sătmărean, ascultă-mi chemarea”; Premiul I – Cătălin Pap de la Liceul Teoretic Carei, pentru lucrarea “Castelanii. Nu, aceasta nu este o legendă”;  Premiul II – Amelina Meseşan, Liceul Teoretic Carei, cu lucrarea “La pas prin judeţul Satu Mare”; Premiul III – Adela Pal de la CN “Ioan Slavici”, pentru lucrarea “Obiceiul maioşelor”; Premiul Cenaclului Cronograf – Georgia Patricia Lăpuşan, CN “Mihai Eminescu”, lucrarea “Tărâmul Oalasutului şi secretele acestuia”; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Nord Vest – Dana Cătălina Gergely, CN “Mihai Eminescu”, lucrarea “Samfest Rock”; Menţiuni: Anca Torz – Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş”, lucrarea “Un muzeu în Craidorolţ”; Alina Nemeş – Lic. Tehnologic Turţ, lucrarea “Descântecul în Ţara Oaşului”; Diana Elena Vasile – Liceul Teoretic Carei, lucrarea “Un sat de moţi la o margine de ţară”; Molnar Ester – CN “Doamna Stanca”, lucrarea “Istoria evreilor din Satu Mare”; Premiile Familiei Ţiproc – Gabriel Bilţ, CN “Mihai Eminescu”, lucrarea “Mihai din Prilog”; Dana Feher, CN “Doamna Stanca”, lucrarea “Preotul Athanasie Doroş”.

7 comentarii

  1. Iosif Tiproc a fost un ziarist harnic si curajos, a scris mult si destul de bine… tocmai pentru ca nu a depins de salariul sau lunar. Dar un lucru e clar: nu a scris reportaje! Iar a folosi bani publici pentru un concurs de reportaje „Iosif Tiproc” si a-i face pe niste tineri sa creada ca tocmai participa la un concurs adevarat, mi se pare mai mult decat o gluma. Daca profesorii si ceilalti indrumatori ai tinerilor participanti la concurs ar fi citit spre exempla „Mainile” si „Sa bata. Sa bata. Sa bata!” de Cornel Nistorescu ar pricepe ce spun. Diferenta intre un asemenea reportaj si „reportajele” lasate de Iosif Tiproc este precum diferenta dintre Mississippi (fie si cel din povestirile lui Mark Twain) si „marele rau” Homorod, sa zicem. Dar… lasati-ma sa ma zmuz!

Lasă un răspuns

Connect with