Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Zazula Bela, Radu Roca, Romeo Pop, titlul emisiunii: Zi neagră pentru cetăţenii municipiului Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Gabriel Leş, Claudiu Ţinca, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Tarife duble pentru parcare (reluare) 02.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 03.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 05.17 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru Mediu la final 05.43 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile, între pasiune şi afacere 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Zazula Bela, Radu Roca, Romeo Pop, titlul emisiunii: Zi neagră pentru cetăţenii municipiului Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Mariana Dragoş 10.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 11.28 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Gabriel Leş, Claudiu Ţinca, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Tarife duble pentru parcare (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 14.13 Teleshopping 14.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 15.36 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 16.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, titlul emisiunii: Un proiect în parteneriat cu alte 4 ţări 17.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Guvernul și sindicatele vor avea o nouă rundă de negocieri vineri

Scris de Mioara Maxim, 04 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Bogdan Hossu

Bogdan Hossu

Circa 10.000 de oameni vor fi prezenţi miercuri, în Piaţa Victoriei, la mitingul pe care îl va organiza, începând cu ora 11:00, Confederaţia Sindicală Cartel Alfa, a declarat marţi, preşedintele Confederaţiei, Bogdan Hossu, într-o conferinţă de presă.

UPDATE 15.10: Liderii sindicatelor care au participat, miercuri, la protestul din Capitală, au avut discuţii cu premierul Mihai Tudose. Liderul sindical Bogdan Hossu a anunțat, după finalizarea discuțiilor, că „se ia în analiză netransferarea contribuțiilor”.

La rândul său, Mihai Tudose a spus că nu s-a luat decizia renunțării la transferarea CAS de la angajat la angajator, dar nu a exclus soluția unei „compensări”.

UPDATE 15.00: Mitingul din Piaţa Victoriei, la care au participat câteva mii de persoane, s-a încheiat, după aproximativ patru ore.

UPDATE: 12.50: Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) intenţionează să organizeze proteste în ţară începând cu data de 3 noiembrie, din cauza menţinerii accizei aplicate carburanţilor la nivelul actual şi a lipsei infrastructurii de transport, se arată într-un comunicat transmis miercuri.

UPDATE 12:40 Sindicaliştii, discuţii la Guvern cu Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu şi Marcel Ciolacu

Liderii sindicatelor care participă, miercuri, la protestul din Capitală, au discuţii, la ora transmiterii ştirii, cu premierul Mihai Tudose, cu vicepremierul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Muncii Olguţa Vasilescu, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Discuţiile au loc în timp ce câteva mii de oamenii protestează în faţa Guvernului, nemulţumiţi de transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, aceştia susţinând că ar urma să le scadă şi veniturile.

 

„Mâine (miercuri n.r) vor fi aproximativ 10.000 de oameni, membri ai Confederaţiei. Nu ne-am propus să dărâmăm Guvernul mâine”, a spus Hossu, citat de Agerpres.

 

Cartel Alfa organizează miercuri un miting de protest în Piaţa Victoriei, principalele revendicării fiind oprirea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat şi deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederaţii sindicale înaintată guvernului.

De asemenea, nemulţumirile membrilor confederaţiei vizează şi Legea salarizării în sistemul public şi Legea dialogului social.

 

„Sigur că avem nemulţumiri cu privire la Legea 153/2017, legea salarizării din sistemul public, precum şi la Legea 62/2011, legea dialogului social. Cu privire la salarizare este clar că prin acest transfer de contribuţii vor fi neutralizate acele creşteri sau majorări de 25% la brut. În net, ele vor fi neutralizate, nu va fi niciun fel de majorare. Practic, militarii, poliţiştii, nu vor fi beneficiari ai acestei legi”, a afirmat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă.

În acest sens, Iulică Măntescu, preşedintele al Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, a subliniat că circa 60% dintre salariaţii pe care îi reprezintă sunt încadraţi cu salariul minim pe economie.

„Mesajul nostru este că trebuie schimbată legea 62, din mai multe motive, anume pentru a da dreptul la negocieri colective, nu aşa cum se mimează de mai bine de 10 ani. Trebuie să iasă Guvernul României cu o ierarhizare şi în sectorul privat, pentru că este inadmisibil să nu se ţină cont de responsabilitatea funcţiei şi răspunderea pe care o are fiecare salariat care face parte din siguranţa circulaţiei. Nu putem să ţinem un mecanic de locomotivă şi să îl plătim în zona salariului minim pe economie, 60% dinre salariaţii pe care îi reprezentăm fiind încadraţi cu salariul minim pe economie”, a spus Măntescu.

Despre salarii a vorbit şi vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predica, care a precizat că aproape toţi angajaţii din domeniul sănătăţii vor avea venituri reduse.

„Pe fond sunt probleme majore în sistemul de sănătate, nu doar că nivelul salarial ar rămâne acelaşi, ci că pentru 99% dintre salariaţi venitul salarial net va scădea şi am să exemplific: toţi salariaţii care câştigă astăzi un venit net de până în 6.300 de lei şi beneficiază în acelaşi timp de tichete de masă, o creştere venitului net, de 4%, atât cât rămâne din cei 25%, odată cu transferul contribuţiilor, presupune 240 de lei, aceasta este creşterea. Or ei primesc tichete de masă, la momentul actual şi la momentul lunii decembrie 2017, în valoare de 252 de lei, deci prin acest transfer şi prin eliminarea tichetelor de masă, 99% dintre salariaţii din sistemul de sănătate vor pierde salarial”, a precizat Predica.

Ioana Stoica, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Servicii Comunitare şi Utilităţi Publice, a semnalat în cadrul conferinţei că s-a ajuns în situaţia în care un muncitor necalificat va primi acelaşi salariu ca un sudor.

„Faptul că s-a majorat salariul minime a făcut ca 70% dintre salariaţi să aibă aceleaşi salarii. Deci nu contează că e necalificat, el are un salariu ca un muncitor calificat, de categoria a II-a, a III-a. Un meseriaş, un sudor, de exemplu, trebuie să ştie să sudeze după 3 ani de şcoală profesională. Acum vine ordonanţa care măreşte salariul şi ajunge necalificatul cu un salariu de sudor, ceea ce nu este corect”, a spus Stoica.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.