Image 1
Image 2

10.000 de pacienţi cu hepatită C vor beneficia de tratament fără interferon

Sigla Informatia Zilei
Valoarea unui tratament este de aproximativ 50.000 de euro
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Valoarea unui tratament este de aproximativ 50.000 de euro
Valoarea unui tratament este de aproximativ 50.000 de euro

Din luna mai 2017, pacienţii cu hepatită cronică virală C vor putea veneficia de prescripţii medicale pentru tratamentul fără interferon. ~n acest sens Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că a semnat contractele cost – volum – rezultat pentru 10.000 de pacienţi eligibili şi că în perioada imediat următoare va finaliza elaborarea şi publicarea protocoalelor terapeutice. Data estimată de CNAS pentru prescrierea tratamentului fără interferon este 1 mai 2017.

Pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective. “Menţionăm că un alt contract cost-volum-rezultat pe aceeaşi arie terapeutică, semnat în urmă cu o lună, vizează alţi 2.000 de pacienţi eligibili cu ciroză decompensată, medicamentul fiind deja inclus în Lista aprobată prin HG nr.178/04.04.2017”, se arată într-un comunicat CNAS.

Astfel, noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C vizează< 9.700 pacienţi cu fibroză F3 si F4 (ciroză compensată), cu fibroză F2 asociată cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum şi personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei> 250 pacienţi cu insuficienţă renală aflaţi în dializă, stadiile de fibroză F2, F3 si F4 (ciroză compensată)> 50 pacienţi cu transplant hepatic> 2.000 pacienţi cu ciroză hepatică decompensată.

Tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum+Ombitasvirum+Paritaprevirum+ Ritonavirum pentru primele două grupe de pacienţi menţionate şi cu DCI Ledipasvirum+ Sofosbuvirum pentru celelalte două grupe de pacienţi.

În prima etapă au beneficiat de tratamentul fără interferon 5.860 de pacienţi. “Având în vedere experienţa anterioară pentru cei 5.800 de pacienţi care au beneficiat de tratament cu interferon free,  rata de vindecare a fost de aproximativ 98%, extinderea tratamentului şi la alţi pacienţi este binevenită”, a precizat medicul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, dr. Raveca Gliga.

Este vorba de un tratament costisitor, de circa 50.000 de euro/pacient,  iar durata tratamentului este de trei luni.

“Luând în considerare faptul că în ţara noastrăsunt foarte mulţi purtători de virus C, în special hepatita virală de tip C care poate să ducă la ciroză hepatică şi în stadiu final chiar la cancer hepatic s-a hotărât ca acest program să fie extins şi pentru alţi pacienţi care nu erau în stadiu avansat de fibroză hepatică, respectiv ciroză hepatică”, a adăugat medicul şef al CJAS Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with