1 – 15 august, Postul Adormirii Maicii Domnului

Scris de Mihaela Ghiţă, 30 iulie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Sfanta Fecioara Maria Nascatoare de Dumnezeu

Sfanta Fecioara Maria Nascatoare de Dumnezeu

În 1 august începe Postul Adormirii Maicii Domnului şi se încheie peste două săptămâni, duminică 14 august.

Cunoscut în credinţa populară drept Postul Sfintei Mării sau al Sântă Măriei, această perioadă de intensă rugăciune şi abţinere de la alimentele de „dulce” este rânduită de Biserică spre aducerea aminte a virtuţilor alese ale Sfintei Fecioare şi de postul prin care ea însăşi , după tradiţie s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

În fiecare zi în biserici se citeşte Paraclisul Maicii Domnului

Tipicul cel mare şi Învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare specifică în Postul Adormirii Maicii Domnului ajunare lunea, miercurea şi vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15.00), când se consumă mâncare uscată. Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica este dezlegare la untdelemn şi vin.

Slujitorii bisericii ne reamintesc că acest post înseamnă mai mult decât a ne limita doar la renunţarea de la mâncare. Postul este necesar şi folositor pentru înfrânarea păcatului. De asemenea, această perioadă poate fi luată drept o jertfă pe care o aducem lui Dumnezeu, în care suntem îndrumaţi să întărim rugăciunea, să biruim patimile, să ne împăcăm cu cei care ne-au supărat, să ne abţinem de la răutate, să-i vizităm pe cei în suferinţă, să slujim lui Dumnezeu cugetând la El, citind şi împărtăşindu-ne. Acestea sunt armele care lovesc răul şi faptele care aduc milostivirea lui Dumnezeu. „Biserica noastră străbună ne-a învăţat dintotdeauna aceste adevăruri mântuitoare şi ne pune la dispozitie rânduielile sale, care au fost ţinute cu sfinţenie de înaintaşii noştri dreptmăritori. Îndemnul nostru este să nu uităm de aceste îndatoriri folositoare pentru suflet şi să ne pregătim duhovniceşte prin participarea noastră a tuturor, cler şi credincioşi, în fiecare seară în toate bisericile din Eparhia noastră, la Paraclisul Maicii Domnului, să sporim trăirea autentic creştină, iar de marele praznic al ”Adormirii Maicii Domnului” să ne îndreptăm gândurile şi paşii spre sfintele noastre mănăstiri pentru a arăta şi a dovedi cuvenita preacinstire a Maicii Domnului, Maica noastră a tuturor”  este îndemnul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, acum la începutul Postului.

Credincioşii sătmăreni  au o adâncă evlavie către Maica Domnul, multe din lăcaşurile de rugăciune având-o ocrotitoare prin această sărbătoare.

În judeţul Satu Mare,  sunt 31 de biserici şi mănăstiri cu hramul Adormirii Maicii Domnului.

Vechimea postului

Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată, dat]nd de prin secolul V. 

La început însă, nici timpul din an, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot: unii, în părţile Antiohiei, posteau o singură zi (6 august), alţii mai multe zile (4 la Constantinopol, 8 la Ierusalim).

În răsărit posteau în luna august şi de aceea postul era numit şi Postul lui August, alţii în septembrie (apusenii, cum fac până azi), iar unii nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit. 

Data şi durata postului au fost uniformizate abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ţinut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august şi să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517