Turneul de sah pentru copii organizat la Sighet a reunit 49 de copii din tara

Scris de Ioan Johnny Popescu, 23 iulie 2009 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 In perioada 19-22 iulie, cu titlul “Festivalul de Sah – Marmatia 2009”, la Sighetu-Marmatiei s-a desfasurat prima editie a Turneului de sah pentru copii sub 12 ani din municipiu, organizat de Cluburile Sportive “Sig-Mar” si “Marmatia”, cu aportul financiar al oamenilor de afaceri Anuta si Vasile Mich, Steluta Bledea, Gheorghe Roman, precum si parintii copiilor, Clara Fotache, Codrin Cotarlan, Alexandru Dicu.

La turneul, inclus in calendarul Federatiei Romane de Sah, au participat 49 de copii din Timisoara, Satu Mare, Zalau, Marghita, Cluj-Napoca, Baia Mare si Sighetu-Marmatiei. Ritmul de joc a fost de sapte runde in sistem elevetian, timpul de joc de 61 minute total pentru fiecare jucator iar, perecherea jucatorilor s-a facut cu programul Swiss Perfect 98. Arbitrul principal al turneului a fost Ciprian Muntean, secundat de Zoltan Pall. In urma celor patru zile de joc intens, clasamentul turneului este urmatorul:

 

Grupa de varsta 12 ani baieti:

Locul I – Cristian Badescu (CSS 1 Timisoara)

Locul II – Robert Tamas Lazin (CS “Unio” Satu Mare)

Locul III – Ionel Barbul (CS “Unio” Satu Mare).

La grupa de varsta 10 ani fete nu au existat concurente.

Grupa de varsta 10 ani baieti:

Locul I – Doru Lucian Doros (LPS Satu Mare)

Locul II – Daniel Ovidiu Dordai (CS “Viitorul” Cluj-Napoca)

Locul III – David Csengeri David (CS Marghita).

Locul I la grupa de varsta 10 ani fete a fost cucerit de Maria Magdalena Morar (CS “Viitorul” Cluj-Napoca).

Grupa de varsta 8 ani baieti:

Locul I – Mircea Talu (CS “Viitorul” Cluj-Napoca)

Locul II – Balint Tibor (CS “Frasinul” Zalau)

Locul III – Codrin Cotarlan (CS “Sig-Mar” Sighetu-Marmatiei).

Locul I la grupa de varsta 8 ani fete a fost cucerit de Larisa Ioana Varhanioshci (CS “Unio” Satu Mare)

 Au fost acordate doua premii “fair-play”

 Pe langa clasamentul final cu punctajele aferente obtinute de jucatori, juriul si organizatorii au decis sa acorde doua Diplome “Fair-play” jucatorilor Felix Cosmin Orga (6 ani din Sighetu-Marmatiei) si Cristina Veronica Haidu (9 ani din Cluj-Napoca) care au uimit prin comportamentul lor. Astfel, desi avea fort la piese, Felix Cosmin a propus remiza: “Daca punctul se poate imparti in doua, la ce trebuie atata suparare? Nu-i mai bine sa fim amandoi fericiti?” a justificat el gestul. In ceea ce o priveste pe Cristina Veronica, conform regulamentului i s-a acordat un punct pentru ca adversarul n-a putut sa se prezinte la concurs: cand a aflat, s-a dus la arbitrii si le-a spus ca nu merita un punct din moment ce n-a muncit pentru el – ajunge si jumatate! Pe langa traditionalele cupe, diplome si premii surpriza, organizatorii – respectiv Ioan Costiuc si Andrei Jurassa – au pregatit micilor sahisti vizite la obiectivele turistice din Barsana, Sapanta, Ocna Sugatag si Sighetu-Marmatiei.