Suporterii Rapidului au ars steagul Ungariei la Cluj

Scris de Mioara Maxim, 20 martie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fanii giuleşteni care au făcut deplasarea la Cluj pentru partida dintre CFR şi Rapid au ţinut morţiş să tensioneze atmosfera înaintea jocului Ungaria – România (vineri, ora 21.30, TVR 1), din preliminariile CM 2014. Suporterii rapidişti prezenţi pe arena „Dr. Constantin Rădulescu” au dat foc steagului Ungariei, apoi au ţinut să se laude cu isprava lor postând imaginile pe Facebook, notează „stiridecluj.ro”, citat de evz.ro. 

 

Pe lângă steagul Ungariei, ultraşii din Grant au ars şi un fular al echipei CFR Cluj. „Este ciudat ceea ce au făcut ultraşii Rapidului, deoarece aceştia aveau o relaţie bună cu fanii de la CFR. Se pare, însă, că apropierea meciului dintre Ungaria şi România depăşeşte absolut orice”, au comentat jurnaliştii de la publicaţia maghiară „Nemzeti Sport”.

Jurnalistii de la Nemzeti Sport au precizat ca “este ciudat ceea ce au facut ultrasii Rapidului, deoarece acestia aveau o relatie buna cu fanii de la CFR. Se pare insa ca apropierea meciului direct dintre cele doua nationale depaseste absolut orice”.

La rândul lor, oficialii Federaţiei Maghiare de Fotbal le cer omologilor români să ia măsuri. „MLSZ a trimis o scrisoare o scrisoare oficială Federaţiei Române de Fotbal în urma incidentelor de la meciul CFR Cluj – Rapid, când au fost scandate expresii extremiste şi a fost incendiat un drapel al Ungariei. Pentru incidente similare, FIFA şi UEFA au suspendat stadionul nostru”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Federaţiei de Fotbal de la Budapesta.

 

 

Ponta condamnă „gestul inacceptabil” 

 

 

Premierul Victor Ponta condamnă „gestul inacceptabil” al fanilor echipei de fotbal Rapid Bucureşti, care au înţeles să-şi susţină echipa incendiind drapelul Ungariei, şi speră ca Jandarmeria să identifice persoanele vinovate, cerând în acelaşi timp ca legea să fie aplicată cu maximă rigoare.

 

 

„Acest gest nu poate fi scuzat de nimic. Resping categoric astfel de manifestări iresponsabile şi inacceptabile pentru o societate care doreşte să promoveze şi să trăiască în valorile europene ale toleranţei, ale prieteniei şi inclusivităţii. Sper ca dincolo de sancţiunile sportive, Jandarmeria să-i identifice pe cei care au înţeles să-şi susţină echipa în acest mod reprobabil şi să aplice legea cu maximă rigoare”, afirmă Ponta, citat într-un comunicat al Guvernului, citat de Mediafax.

În comunicat se mai arată că primul-ministru subliniază faptul că astfel de gesturi sunt respinse de societatea românească, ele reprezentând excese ale unor persoane cantonate într-o serie de stereotipuri şi prejudecăţi ce trebuie combătute cu fermitate în spaţiul public.

„Manifestări de acest gen nu îşi au locul în nicio societate europeană a secolului XXI şi cu atât mai puţin într-o arenă sportivă”, se afirmă în comunicat.

 

Guvernul încheie comunicatul cerând respect pentru însemnele naţionale ale oricărui stat, precum şi respectarea simbolurilor naţionale ale statului român.

 

Un suporter rapidist a incendiat, luni, în timpul partidei CFR Cluj – Rapid (scor 0-0), în sectorul rezervat galeriei oaspete, un drapel al Ungariei.

În urma acestui incident, FC Rapid a fost sancţionat de Comisia de Disciplină a LPF cu disputarea unui meci fără spectatori şi o penalitate sportivă de 30.000 de lei. De asemenea, clubul organizator, CFR Cluj, a primit o penalitate sportivă de 10.000 de lei.

Formaţia Rapid va disputa fără spectatori meciul de pe teren propriu cu echipa Pandurii Târgu Jiu din etapa a XXIV-a a Ligii I.