Jocurile Naţionale Special Olympics  Baia Mare 2017 au început cu evaluări de sănătate

Scris de Lia Bradeanu, 02 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Peste trei sute de sportivi participă, la acest sfârşit de săptămână, la cel mai mare eveniment organizat pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale din România, iar manifestarea a început cu evaluări de sănătate.


„Pentru a concura la probele sportive este foarte important ca toţi sportivii să fie sănătoşi. La Health Promotion le măsurăm greutatea, înălţimea, se calculează indicele de masă corporală şi măsurăm tensiunea arterială. Îi întrebăm, de asemenea, despre obiceiurile alimentare, activitatea fizică pe care o au zilnic şi despre protecţia solară. La finalul evaluării, primesc sfaturi pentru un mod de viaţă sănătos sau recomandări pentru corectarea obiceiurilor mai puţin sănătoase”, a spus Liliana Cupşa, medic de familie din Baia Mare.


„Evaluarea oftalmologică este un concurs de mai multe măsurători sau proceduri care să pună în evidenţă diferitele patologii oculare plecând de la simple vicii de refracţie în care pacientul are nevoie de o simplă corecţie de ochelari de citit de distanţă, până la patologie complexă ce necesită trimiterea către un chirurg oftalmolog care să corecteze cataracta, glaucomul, dezlipire de retină sau strabism care poate să fie întâlnit la unul sau ambii ochi ai sportivului. Din controalele efectuate în cadrul acestor evaluări concurenţii pleacă şi cu insigne, ochelari de soare sau preluarea unei prescripţii pentru ochelari de vedere”, a declarat Adrian Găvănescu, medic specialist chirurgie oftalmologică, Director Naţional Opening Eyes (Ochi Deschişi).

Zilele de 2 şi 3 iunie vor fi dedicate evaluărilor medicale gratuite pentru sportivii cu dizabilităţi intelectuale, oferite de medici specialişti voluntari şi elevi de la Liceul Teoretic Sanitar, Şcoala Postliceală Sanitară „Henri Coandă”, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi Şcoala Postliceală Sanitară „Vasile Goldiş” din Baia Mare. În cele două zile, se vor desfăşura evaluări medicale la 7 discipline ale proiectului „Sportivi Sănătoşi”: ORL, stomatologie, oftalmologie, sănătatea picioarelor, mobilitate şi flexibilitate, nutriţie şi sănătate generală şi sănătatea minţii.

Fundaţia Special Olympics din România, în parteneriat cu Fundaţia Hope and Homes for Children România şi Consiliul Judeţean Maramureş, cu sprijinul Primăriei Municipiului Baia-Mare organizează, în perioada 2-5 iunie, Jocurile Naţionale Special Olympics România. Participă peste 300 de sportivi cu dizabilităţi intelectuale de la asociaţii, organizaţii neguvernamentale şi şcoli speciale din toată ţara. Aceştia vor concura la competiţii sportive de atletism, baschet, bocce şi înot, care se vor desfăşura la Sala Sporturilor „Lascăr Pană”, Stadionul „Viorel Mateianu” şi în Bazinul de înot „Gheorghe Demeca”.
Evenimentul are ca parteneri Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Municipiului Baia Mare şi este organizat cu sprijinul mai multor firme din ţară. Parteneri ai Jocurilor Naţionale sunt Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi Club Sportiv Special Olympics România.

Vă reamintim că sâmbătă, 3 iunie, are loc Ceremonia de deschidere a Jocurilor Naţionale Special Olympics România. Aceasta va avea loc la Sala Sporturilor „Lascăr Pană”, de la ora 19:00. Pe modelul Jocurilor Olimpice clasice, Ceremonia de Deschidere este precedată de traseul Flăcării Speranţei (cu pornire la ora 18:00, din faţa Palatului Administrativ din Baia Mare). Aceasta este purtată în oraşul gazdă către locul de desfăşurare a Ceremoniei de Deschidere, de către reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Pintea Viteazul” şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, precum şi de sportivi de performanţă din judeţ şi sportivi Special Olympics participanţi la competiţie.