Antrenorul emerit Lascăr Pană, cetăţean de onoare al Maramureşului, post-mortem

Scris de Lia Bradeanu, 02 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Lascăr Pană a primit post mortem titlul de cetăţean de onoare al Maramureşului. Astfel i-au fost recunoscute meritele pe care le-a avut pentru handbalul din judeţ. Sunt voci însă care susţin că acest lucru ar fi trebuit făcut în timpul vieţii şi nu după ce emeritul antrenor a părăsit lumea celor vii.

 

Dacă în 1999 Lascăr Pană primea titlul de cetăţean de onoare al municipiului Baia Mare, iată că de această dată consilierii judeţeni i-au acordat titlul de cetăţean de onoare al judeţului Maramureş. Deşi decizia vine post mortem, i se recunosc meritele pe care emeritul antrenor le-a avut în sportul maramureşean.

Consilierii judeţeni recunosc că titlul este unul simblolic însă promit să ia măsuri care să fie la înălţimea antrenorului de handbal. Astfel, se are în vedere organizarea Cupei „Lascăr Pană”, precum şi acordarea de burse pentru cei mai valoroşi sportivi ai judeţului pentru a-i încuraja să îşi continue activitatea.

Distincţiile, respectiv placheta şi diploma de cetăţean de onoare au fost ridicate de soţia regretatului antrenor, Clara Pană. Aceasta a recunoscut că îi lipseşte în fiecare clipă omul pe care l-a iubit întreaga viaţă şi a mulţumit pentru onorurile primite.

Lascăr Pană a trecut la cele veşnice la 83 de ani, în luna septembrie a acestui an, după o lungă suferinţă. Fiind antrenor al echipei Minaur a cucerit cu sportivii pregătiţi de dânsul două titluri naţionale şi opt de vicecampioană, plus patru Cupe ale României. De asemenea, pe plan extern Minaur a cucerit sub îndrumarea sa în două rânduri Cupa IHF şi a jucat de trei ori în semifinalele Cupei Cupelor. Dumnezeu să-l odihnească-n pace!