Ziua de conştientizare a accesibilităţii digitale, sărbătorită de Asociaţia Esperando

Scris de Lia Bradeanu, 19 mai 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

esperando ziua de constientizareLa nivel mondial, Ziua de conştientizare a accesibilităţii digitale este marcată anual, în a treia zi de joi a lunii mai. Accesibilitatea digitală se referă la posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi sau a persoanelor în etate cu abilităţi schimbate datorate vârstei de a utiliza reţeaua globală de Internet prin a accesa şi citi conţinutul paginilor web, naviga şi interacţiona pe platformele online.  În special, accesibilitatea web înseamnă că persoanele cu dizabilităţi pot percepe, înţelege, naviga şi interacţiona pe diferite site-uri.

Asociaţia Esperando marchează deja în al doilea an consecutiv această zi prin activităţi atât în Centru de zi de recuperare pentru copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi, cât şi în afara acestuia.

Joi, 19 mai, în Centrul de zi activităţile de recuperare şi socializare au implicat în mod special utilizarea tehnologiilor noi şi tehnicii digitale. Astfel, tinerii şi adulţii au folosit tabletele, telefoanele, calculatoarele pentru accesarea mediului online, dar nu în ultimul rând pentru dezvoltarea funcţiilor vizuale, auditive, fizice, de vorbire, cognitive. Atât beneficiarii Centrului de zi, cât şi specialiştii de recuperare au constatat că foarte multe site-uri şi software-uri au bariere de accesibilitate, care fac dificil sau chiar imposibil pentru persoanele cu nevoi speciale să înţeleagă şi să acceseze mediul online.

 

Un prim pas în facilitarea accesibilităţii digitale a fost făcut prin înfiinţarea grupului: Persoane cu dizabilităţi din Maramureş pe reţeaua de socializare Facebook. În cadrul acestui grup, persoanele cu dizabilităţi vor putea interacţiona, socializa, informa privind serviciile sociale şi de recuperare, şi discuta despre orice nevoie/ problemă pe care o au.

Tot cu această ocazie, beneficiarii Centrului de zi Esperando au avut ocazia să experimenteze jocurile kinetice din mall-ul Gold Plaza, Baia Mare. Terapia prin joc le-a adus tinerilor multă bucurie. Ei s-au putut vedea astfel în noi ipostaze, interpretând diferite roluri.