„Pune suflet pentru bunici”

Scris de Vasile Gherman, 02 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Baia Mare a lansat un proiect benefic, care vizează vârstnicii din comunitate.

„Pune suflet pentru bunici”, este o iniţiativă a primarului Cătălin Cherecheş. Proiectul cofinanţat din fonduri europene se va derula pe parcusul a 36 de luni însă, având în vedere nevoia acută a acestor tipuri de servicii la nivelul Municipiului Baia Mare, Direcţia de Asistenţă Socială va continua să furnizeze şi după finalizarea proiectului acest tip de servicii tuturor beneficiarilor, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

Valoarea totală a proiectului este de 2.651.459,14 lei, din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 -2020, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul Social European este de 2.253.740,27 lei. Vârstnicii vor beneficia de servicii de îngrijire personală la domiciliu

Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii vieţii a unui număr de 170 persoane vârstnice dependente, expuse riscului de excluziune socială, prin asigurarea accesului la serviciile de îngrijire personală la domiciliu, acordate integrat cu alte servicii cum ar fi: servicii de îngrijire socio-medicală, servicii de recuperare/ reabilitare, servicii de consiliere socială şi de informare. Practic, va fi înfiinţat un serviciu de îngrijiri la domiciliu, care să cuprindă acordarea de servicii medicale, servicii medicale conexe, consiliere socială şi servicii de natură socială pentru persoane vârstnice aflate în situaţii de dependenţă şi/sau în risc de excluziune socială. 170 de vârstnici din Baia Mare vor primi servicii medicale şi servicii sociale, minim 70 vor beneficia de kinetoterapie, minim 50 de fizioterapie şi minim 20 vor beneficia de logopedie, iar 35 dintre vârstnici, care au o stare de sănătate mai precara vor beneficia de brăţările inteligente prin care le va fi monitorizata starea de sănătate 24/24.

„Consider că o comunitate se poate considera civilizată dacă are grijă de copii şi de vârstnici, componentele care dau gradul de civilizaţie al unei comunităţi. Din punctul meu de vedere, spijinul pe care autoritatea locală îl acordă trebuie să se realizeze mai ales acasă la cei vârstnici, completând viaţa pe care au avut-o o foarte bună perioadă de timp într-o comunitate. Trebuie să-i sprijinim pe părinţii şi bunicii noştri la ei acasă, în cartierul lor, în cotidianul lor, să se simtă protejaţi şi spijiniţi, iar astfel de proiecte ating acest scop. Eu cred că raportat la comunitatea de senori a municipiului Baia Mare acest gen de proiecte trebuie să surmonteze tot ceea ce nu s-a făcut până acum la acest capitol, într-un ritm cât mai alert“, a declarat primarul Cătălin Cherecheş.

V. Gherman