Probleme legate de învăţământ, curăţenie şi de integrare discutate la şedinţa Grupului de Lucru Mixt pentru Romi

Scris de Lia Bradeanu, 23 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Marţi, 23 mai, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş, a avut loc întâlnirea Grupului de Lucru Mixt pentru Romi. Şedinţa a avut cinci puncte pe ordinea de zi şi a fost condusă de subprefectul judeţului Maramureş, Gavriş Ardelean.


La începutul întâlnirii, acesta a adresat celor prezenţi câteva cuvinte: “Încă de la învestirea în funcţia de subprefect am acordat o deosebită atenţie problemelor comunităţilor de romi din judeţul Maramureş. Nu e chiar uşor de lucrat cu comunitatea romă, şi mă refer la faptul că trebuie să explici foarte bine ceea ce vrei să faci. Au existat şi acţiuni ale noastre care nu au avut rezultatul scontat. Mă refer la salubrizarea pe Horea 46 A şi B, dar şi la încercarea noastră de a evita abandonul şcolar din partea unor copii romi din Finteuşu Mic, elevi la Colegiul Transilvania. A trebuit să ne întâlnim cu toţi factorii de resort ca să asigurăm transportul acestor elevi şi, deşi ne-am mulat pe pretenţiile părinţilor şi ale elevilor, în primele zile prezenţa la cursuri a fost nesatisfăcătoare. Pe de altă parte, luna trecută a avut loc Olimpiada Naţională de Limba Romani în judeţul Maramureş, care, cu sprijinul instituţiilor de resort, a fost o reuşită”.
Subprefectul Gavriş Ardelean a adăugat: “Nu am abandonat acţiunea de curăţenie de pe Horea, în speranţa că până la urmă va fi bine. Acolo sunt probleme cu racordul la apă, dar sper ca după reabilitarea acelui imobil lucrurile să intre în normal. Sunt restanţe extrem de mari la plata chiriei şi a facturilor de utilităţi. Fac apel la liderii comunităţii rome: ca să nu aveţi probleme mai grave, vă rog să discutaţi cu oamenii. De asemenea, împreună cu Cristina Moldovan voi continua să vizitez fiecare comunitate de romi din judeţ şi să inventariem problemele cu care se confruntă acestea”.

În continuare, comisar de poliţie Marius Cârlan a prezentat situaţia locurilor pentru romi la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, există 8 locuri pentru romi la Facultatea de Poliţie, 2 la Facultatea de Poliţie de Frontieră şi 2 la Facultatea de Jandarmi, iar la şcolile postliceale ale MAI există, de asemenea, locuri speciale pentru romi: 14 la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr” din Câmpina, 6 la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, 3 la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră “Avram Iancu” Oradea, 3 la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani, 3 la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni şi 2 la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldeşti.

Agota Tepfenhardt, inspector şcolar pentru minorităţi, a prezentat situaţia locurilor speciale pentru romi alocate în liceele din judeţul Maramureş. Acestea sunt în număr de 244. Dosarele se depun până în data de 16 iunie, iar în zilele de 6 şi 7 iulie comisia judeţeană va repartiza candidaţii pe locurile alocate. Situaţia locurilor speciale este prezentată detaliat pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Maramureş. Reprezentanţii romilor, prezenţi la întâlnire, au fost îndemnaţi în repetate rânduri să vorbească cu părinţii şi cu elevii pentru a-i încuraja pe aceştia din urmă să îşi continue studiile şi să se înscrie la liceu.

Cristina Moldovan, inspector pentru romi în cadrul Instituţiei Prefectului, i-a informat pe cei prezenţi cu privire la lista proiectelor admise, aferente liniilor de finanţare ale Programului Operaţional Capital Uman, dintre care una se referă la „Dezvoltarea Locală Integrată în comunităţile marginalizate în care există populaţie aparţinând minorităţii rome – Regiuni mai puţin dezvoltate” – Obiectivul Specific 4.1 POCU şi 4.2. Lista intermediară a cererilor de finanţare aprobate în urma evaluării tehnico-financiare pe măsura 4.1 cuprinde 6 proiecte din judeţul Maramureş, care vor fi derulate de: Primăria Municipiului Baia Mare, Asociaţia Centrul de Cercetare şi Formare a Universităţii de Nord Baia Mare ONG Nord Vest/Maramureş/Jibou, Primăria Comunei Coltău, Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC Baia Mare, (cu două proiecte), Primăria Municipiului Sighetu Marmaţiei. Lista intermediară a cererilor de finanţare aprobate în urma evaluării tehnico-financiare pe măsura 4.2 cuprinde 4 proiecte din judeţul Maramureş, care vor fi derulate de: Primăria Oraşului Baia Sprie, Primăria Oraşului Şomcuta Mare, Asociaţia Centrul de Cercetare şi Formare a Universităţii de Nord Baia Mare şi Primăria Municipiului Baia Mare.

În final, cei prezenţi au fost îndemnaţi să comunice problemele mai grave cu care se confruntă comunităţile de romi pe care le reprezintă. Reprezentantul comunităţii rome de pe Pirită a solicitat două construcţii modulare, pentru amenajarea unor duşuri şi a unei spălătorii. Cristina Moldovan a spus că o spălătorie a fost amenajată de Asociaţia Ovidiu Ro şi Romstal în comunitatea de la Ponorâta şi a arătat că va solicita sprijin Asociaţiei Ovidiu Ro şi pentru Pirita. Însă, după cum a precizat subprefectul Gavriş Ardelean, acest lucru ar presupune branşamentul la curent electric şi apă, lucru dificil în condiţiile în care romii locuiesc pe Pirită fără forme legale.

Reprezentantul comunităţii de romi de pe strada Horea a reamintit că cele două blocuri nu au apă pe paliere şi a reclamat faptul că taxele sunt prea mari, solicitând ca fiecare să plătească doar atât cât consumă.