Prefectul Sebastian Mihai Lupuţ a discutat despre problemele de infrastructură ale Maramureşului la Bucureşti

Scris de Lia Bradeanu, 25 mai 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

sebastian mihai luputÎn zilele de 23 şi 24 mai 2016, prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ, s-a deplasat la Bucureşti, unde a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale. Conform comunicatului Instituţiei Prefectului, Sebastian Mihai Lupuţ a avut discuţii  cu Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, şi Valentin Florin Trifan, director general adjunct CNADR privind realizarea lucrărilor pe DN18 Baia Mare – Sighetu Marmaţiei. 

Până la această dată, lucrările sunt executate în procent de 66%, forţa de muncă şi utilajele sunt asigurate în conformitate cu prevederile contractului de lucrări şi bugetul alocat pentru anul 2016, de către SC Aktor. Având în vedere că fondurile alocate pentru acest an au fost insuficiente, CNADR a solicitat suplimentarea bugetului pentru finalizarea lucrărilor la rectificarea ce va avea loc în luna iulie 2016. Conducerea companiei a promis că la această rectificare se va aloca suma necesară finalizării lucrărilor de reabilitare a DN18 până la sfârşitul anului.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, prefectul de Maramureş a prezentat situaţia tensionată care se regăseşte la nivelul comunităţii din satul Berbeşti, comuna Giuleşti, unde este prevăzută amenajarea unei parcări. Având în vedere că cetăţenii care sunt afectaţi de expropriere au solicitat în repetate rânduri sprijinul Instituţiei Prefectului în rezolvarea acestei probleme, s-a cerut autorităţilor publice centrale găsirea unei rezolvări. Soluţia dată de reprezentanţii Ministerului Transporturilor a fost de a se găsi la nivelul Instituţiei Prefectului o altă locaţie pentru amenajarea parcării.

În ceea ce priveşte reabilitarea drumului naţional DN18 Moisei – Borşa – Iacobeni, contractul este în faza de proiectare, respectiv de aprobare a proiectului tehnic. După identificarea soluţiei tehnice de realizare a lucrărilor, urmează aprobarea în comisia tehnică a documentaţiei, iar apoi se va emite ordinul de începere a lucrărilor. Reprezentanţii autorităţilor publice centrale au promis finalizarea lucrărilor până la sfârşitul anului 2017, sau cel târziu începutul anului 2018.

A fost discutată şi problema podului peste Tisa. Până la data de 16.04.2015 s-a reactualizat studiul de fezabilitate pentru realizarea podului peste râul Tisa pe patru benzi, iar la această dată este în procedură de obţinere a autorizaţiilor. Se întâmpină dificultăţi în obţinerea avizului de la Apele Ucrainene, necesar pentru obţinerea acordului de mediu. De asemenea, studiul a primit avizul în comisiile tehnice de la CNADR şi Ministerul Transporturilor. Lucrarea va fi executată în totalitate de statul român, iar pentru asigurarea finanţării se intenţionează accesarea fondurilor europene pe programul transfrontalier România – Ucraina, pentru a se degreva bugetul statului.

Prefectul a pus în discuţie problema lucrărilor pe DN18B Baia Mare – Târgu Lăpuş – limita cu judeţul Cluj, tronson pe care Direcţia Regională de Drumuri Cluj a realizat lucrări de reparaţii de la  km 3,400 până la km 58, iar în anul 2017 se vor realiza lucrări de reabilitare a acestui drum.

La nivelul Cabinetului primului-ministru s-a discutat problema finanţării lucrărilor de extindere şi modernizare suprafeţe aeroportuare la Aeroportul Internaţional Baia Mare. Prefectul a fost informat că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a solicitat un credit de la Ministerul Finanţelor pentru acoperirea lucrărilor la trei aeroporturi din ţară, printre care şi cel din Baia Mare. Având în vedere că acest minister nu dispune de fondurile respective, Consiliul Judeţean Maramureş va trebui să suporte toată această investiţie.