Poliţiştii au desfăşurat activităţi preventive pentru siguranţa elevilor din Ulmeni, Ardusat şi Gârdani

Scris de Lia Bradeanu, 22 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, sprijiniţi de poliţiştii din Ulmeni, Ardusat şi Gârdani, au continuat în această săptămână activităţile pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta unităţilor şcolare. La activităţi a participat şi un specialist din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş.

Elevilor din cadrul celor două licee din oraşul Ulmeni le-au fost prezentate informaţii din mai multe domenii de interes pentru vârsta lor: noţiuni legislative, măsurile educative care se aplică celor care comit fapte antisociale, măsuri de autoprotecţie pentru prevenirea victimizării şi pentru prevenirea violenţei în şcoli.

Activităţi similare au fost derulate şi la şcolile gimnaziale din Ardusat şi Gârdani. Elevilor din clasele V-VIII le-au fost transmise recomandări cu privire la siguranţa bunurilor personale, prevenirea infracţiunilor în mediul online dar şi prevenirea victimizării prin accidente rutiere. Siguranţa elevilor în drumul spre şcoală şi spre casă,

 

modalitatea de a se comporta în unitatea de învăţământ dar şi evitarea stărilor conflictuale sunt unele din temele dezbătute de poliţişti în discuţiile cu elevii.

De asemenea, poliţiştii îi roagă pe părinţi:

1. să păstreze permanent legătura cu cadrele didactice şi să cunoască situaţia şcolară a copiilor;
2. să se preocupe de modul în care copiii îşi petrec timpul liber şi să îi implice pe aceştia în activităţi extraşcolare care să le dezvolte un comportament prosocial: activităţi sportive, voluntariat etc., astfel încât să se evite intrarea copiilor sau adolescenţilor în anturaje nepotrivite şi desfăşurarea de activităţi la limita legii;
3. să încurajeze copiii în abordarea unui comportament responsabil, atât în viaţa reală cât şi în cea virtuală;
4. să imprime copiilor o atitudine pozitivă faţă de lege şi autoritate, şi să le explice acestora că rolul normelor sociale este de protecţie a cetăţenilor şi nu de pedeapsă.

Pentru poliţiştii maramureşeni, asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă în şcoli şi în zona unităţilor şcolare reprezintă o prioritate, sens în care astfel de activităţi vor fi desfăşurate şi în perioada următoare.