Pericolul pestei porcine africane, discutat la Colegiul Prefectural

Scris de Lia Bradeanu, 28 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

colegiul_prefectural-28Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş a convocat pentru miercuri, 28 septembrie, o nouă şedinţă a Colegiului Prefectural. Au fost prezenţi prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, subprefectul Alexandru Bondrea şi şefii serviciilor publice deconcentrate.

Pe ordinea de zi au figurat trei puncte: Raport de activitate a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş pe primele nouă luni ale anului 2016. A prezentat Vasile Pop, director executiv adjunct DSVSA Maramureş. Raport de activitate pe anii 2015-2016 al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură –  Centrul Judeţean Maramureş. A prezentat Ioan Florin Urs, director executiv APIA Maramureş. Programul Colegiului Prefectural Maramureş pe trimestrul IV 2016.

Vasile Pop, director executiv al DSVSA Maramureş, a declarat că în ultimii ani numărul fermelor comerciale de porcine, bovine şi păsări a crescut şi există, de asemenea, o dinamică bună a centrelor de colectare. În ceea ce priveşte pericolul reprezentat de pesta porcină africană, au fost diagnosticate şi confirmate cazuri la graniţa cu Ucraina. Boala nu se transmite la om, dar produce pagube însemnate din punct de vedere economic. În România nu există nicio suspiciune de pestă porcină africană; au fost înregistrate cazuri doar în Republica Moldova. În eventualitatea în care boala va ajunge în ţara noastră, se va proceda la evaluare, uciderea animalelor infectate şi despăgubirea proprietarilor. Însă au fost luate măsuri de prevenţie, cum ar fi faptul că la punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei nu se permite introducerea în ţară a alimentelor de origine animală. Există, de asemenea, pericolul de introducere în ţară, prin zona de sud, a două boli contagioase care afectează bovinele. În ceea ce priveşte rabia, în ultimul timp se înregistrează tot mai puţine cazuri de animale bolnave, în primul rând datorită rezultatelor bune ale vaccinării aeriene.

Ioan Florin Urs, director executiv APIA Maramureş, a prezentat situaţia Centrelor Locale APIA din Baia Mare, Şomcuta Mare, Ulmeni, Târgu Lăpuş, Vişeu de Sus, Sighetu Marmaţiei, Ocna Şugatag. În ceea ce priveşte organigrama, există 112 posturi aprobate, 5 posturi fiind vacante. Ioan Florin Urs a arătat că la nivelul APIA Maramureş se înregistrează un deficit de personal uneori destul de acut. Referitor la plăţile efectuate către fermieri şi ulterior dovedite necuvenite, există în total 10.460 de dosare, suma totală stabilită fiind de 4.191.278 euro, din care s-a recuperat 86,56%. În perioada octombrie 2015 – septembrie 2016, APIA a avut în instanţă 45 de dosare, din care 20 de litigii înregistrate în 2016. Suma totală plătită către fermierii şi producătorii agricoli din Maramureş în cursul anului trecut a fost de 42 milioane euro. Fermierii care au aplicat schema pentru micii fermieri reprezintă 78% din totalul celor care au solicitat plăţi directe în judeţul Maramureş. Conform directorului executiv, fermierul mic este definit ca fermierul care în anul anterior de plăţi a încasat în total până la 1.250 euro.

Prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ, a propus crearea, de la începutul anului 2017, a unei comisii care să analizeze problemele apărute în domeniul agricol. Din aceasta ar urma să facă parte reprezentanţi ai APIA, ai Direcţiei Agricole, ai DSVSA, reprezentanţi ai producătorilor şi fermierilor etc. În final, reprezentantul Guvernului în teritoriu a prezentat succint activitatea Instituţiei Prefectului în ultima lună, precum şi programul pentru următoarea perioadă.