Pensionarii IPEG vor primi drepturile revendicate

Scris de Vasile Gherman, 16 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

După ce şi-au cerut drepturile în stradă, foştii angajaţi ai Întreprinderii de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG) au aflat veşti bune. Vor beneficia şi ei de aceleaşi măriri la pensie ca şi colegii care au lucrat la exploatări.  

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, prefectul de Maramureş, Vasile Moldovan şi directorul Casei Judeţene de Pensii, Lucica Pop, au stat de vorbă cu ei la Palatul Administrativ din Baia Mare. Gabriel Zetea a spus că problemele pensionarilor ar putea fi rezolvate, în scurt timp, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului.

Vasile Leş, reprezentantul pensionarilor IPEG, a prezentat situaţia problemelor cu care se confruntă menţionând că aplicarea legislaţiei din domeniul pensiilor a dus la inechităţi şi discriminare între diverse categorii profesionale în funcţie de data pensionării. Aceştia au prestat activităţi similare în subteran, cu stagii de lucru identice, în aceleaşi condiţii de risc profesional şi având aceeaşi valoare a contribuţiilor sociale. Foştii angajaţi IPEG au contestat modul de acordare a pensiilor, exprimându-şi îngrijorarea faţă de excluderea de la recalcularea pensiilor, conform Legii 221/2018, a foştilor angajaţi IPEG, care deşi au prestat activităţi în subteran, asemenea angajaţilor din exploatările miniere, nu beneficiau de aceleaşi drepturi.

Preşedintele Gabriel Zetea a spus că s-a găsit soluţia pentru ca pensionarii IPEG să beneficieze de aceleaşi pensii ca şi ceilalţi care au muncit în subteran. „Nu protestul făcut de angajaţii IPEG în faţa Palatului Administrativ m-a determinat să insist la ministrul Marius Budăi ca să rezolve această problemă, ci faptul că am promis că voi face tot ce îmi stă în puteri să vă ajut. Şi pentru că îmi doresc ca şi atunci când nu voi mai fi în funcţie, să pot să mă întâlnesc cu domniile voastre pe stradă şi să ne salutăm cu respect şi înţelegere, fără să fie animozităţi între noi. În luna iulie, ministrul Muncii a promis că va analiza situaţia şi va căuta soluţiile legale, însă acest lucru nu s-a putut realiza peste noapte. Trăim într-o ţară europeană care are nevoie de un nivel de trai decent şi acestea sunt motivele care m-au determinat să insist atât la ministrul Marius Budăi, cât şi la premierul României, Viorica Dăncilă, pentru a oferi soluţia în cazul pensionarilor IPEG. Şi soluţia este adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă, care va fi elaborată în perioada următoare de Ministerul Muncii şi care va prevedea ca, în noua Lege a Pensiilor, să fie cuprinse şi categoriile de pensionari cum este cazul celor de la IPEG. Mai mult, se doreşte ca revedincările pensionarilor să fie satisfăcute inclusiv retroactiv”, a încheiat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Pensionarii s-au arătat mulţumiţi de soluţia găsită, solicitând Casei Judeţene de Pensii Maramureş să recalculeze pensiile lor cât mai curând după adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă.

V. Gherman