Pensionarii din Maramureş solicită ca distribuirea biletelor de tratament să se facă în luna martie a anului viitor

Scris de Lia Bradeanu, 26 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La întâlnirea Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, desfăşurată astăzi, 26 octombrie a.c., la Palatul Administrativ a fost discutată problema repartizării biletelor de tratament pentru pensionari.

Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Ştefan Lupşa, a menţionat că biletele de tratament au fost primite la nivelul judeţului nostru, la mijlocul anului, motivaţia fiind procedura de achiziţionare prin licitaţie la nivel central. Solicitarea persoanelor vârstnice a fost ca biletele de tratament să fie contractate înainte de sfârşitului anului în curs şi distribuite pe tot parcursul anului următor în toate staţiunile de tratament. De asemenea, s-a cerut ca repartizarea biletelor de tratament să se facă pentru toate Casele Judeţene de Pensii unitar, astfel încât distribuirea biletelor de tratament pentru pensionari să înceapă din luna martie a anului viitor, a adăugat Ştefan Lupşa.

O altă doleanţă a vizat reducerea proporţională a preţului în funcţie de numărul de zile în care pensionarul a beneficiat de tratament. Actualmente, biletul de tratament este de 16 zile, din care de fapt pensionarii beneficiază de tratament medical doar 12 zile. Persoanele vârstnice au mai cerut ca în valoarea biletului de tratament să fie inclus şi transportul dus şi întors din staţiune.

Directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Maramureş, Dana Achim a explicat faptul că procedura prevede aprobarea biletelor de tratament la nivel naţional, prin hotărâre de guvern, (locurile de tratament şi suma). ”Sunt 13 unităţi balneare ale statului, iar pentru celelalte unităţi balneare private se solicită achiziţia de prestări de servicii, prin sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), după care se face repartizarea biletelor de tratament. Numai după aprobarea Legii bugetului de asigurări sociale pot fi demarate procedurile de achiziţie, iar mai apoi de distribuire a biletele de tratament, de la nivel naţional în teritoriu”, a precizat directorul executiv adjunct Dana Achim.

Reducerea numărului de zile a biletului de tratament, la 16 zile, a fost stabilită după un studiu efectuat la nivel naţional, pentru a putea beneficia cât mai multe persoane din sistemul public de pensii, de bilete de tratament

Prefectul Vasile Moldovan a precizat că solicitările persoanelor vârstnice vor fi transmise la nivel central, cu solicitarea de a fi identificate soluţiile de rezolvare a problemelor semnalate de către pensionarii maramureşeni.