Întoarcerea pe(ntru) toate feţele

Scris de Decebal Ienasoiu, 05 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Plâng plaiurile după tinerii noştri. Plâng creşele şi grădiniţele după părinţi care au uitat de unde au plecat. Plâng centre de reeducare şi închisori de prea plin. Plâng muncitorii că n-au de lucru şi patronii că n-au mână de lucru. Plângem şi noi, tinerii de peste o jumătate de veac, că ni se fac promisiuni care n-au cum să fie respectate. Toţi plângem din cauza întoarcerilor. Sau lipsa întoarcerilor. S-au întors toate pe dos. Pe dosul nostru rezistent şi pe dosul lor neruşinat. Care lor? Al lor, al tuturor claselor politice de până azi. De ce naiba…? Sau lasă!
Mai bine ne întoarcem şi noi la fotbalul nostru, cel de toate zilele, în aşteptarea marilor întoarceri. Poate că peste trei-patru ani la startul campionatului vom avea pe Rapid, Dinamo, Steaua, U. Cluj, Petrolul, UTA, Univ. Craiova, FC Braşov (chiar Steagul Roşu dacă-mi este cu iertare), Poli Iaşi, FC Argeş, Farul Constanţa, Crişul Oradea (merge şi FC Bihor), SC Bacău şi bineînţeles Poli Timişoara. Am uitat pe cineva? Nu-i nimic. Trecem la 18 echipe şi vin şi celelalte nume. Poate chiar şi Olimpia noastră dragă sătmărenilor. Atunci să vezi tribune şi galerii. Apropo! Vrem galerii nu ultraşi. Existenţa fanaticilor este un alt motiv pentru care tribunele sunt goale. Galerii care să încurajeze echipa favorită, nu huligani care să-i înjure pe adversari.
Aşadar Spania. Favorită certă în meciul din seara asta. Nu cred că ne speriem. Avem atâtea exemple de dăruire totală a tricolorilor încât speranţele noastre sunt îndreptăţite. Îmi veţi spune că nu-s aceleaşi nume pe teren. Vă răspund că Dobrin, Răducanu, Dinu, Dumitru, Sătmăreanu, Dumitrache, Domide, Dembrovschi, Lupescu, Dan Coe, Neagu… în ’70 sau Dan Petrescu, Răducioiu, Lăcătuş, Balint (doar Hagi făcea excepţie)… în ’90 aveau aceeaşi rezonanţă pe plan internaţional ca şi majoritatea componenţilor tineri de azi. Pe ei ne bazăm. Bineînţeles cu câteva implanturi mai târşâite prin competiţii importante.
Săpunaru? Nu ştiu ce să zic. Este decizia selecţionerului şi o respectăm. Dar totuşi nu aşa se procedează. Contra ar fi trebuit să-l anunţe personal. Poate chiar să pună la cale un meci de retragere. Emfaza, că nu trebuie să sune orice jucător dacă nu-l cheamă la naţională, nu ţine. Ne lasă să înţelegem că au avut o răfuială personală. Chiar şi aşa, Contra ar fi trebuit să ţină cont de banderola de căpitan pe care „Săpun” a purtat-o în peste 10 jocuri ale naţionalei noastre. Banderola de căpitan al echipei României nu se „negociază” în răfuieli personale.