In Maramures exista 1.963 de persoane cu numele Chis

Scris de Angela Sabau, 16 mai 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Multi sunt si cei care poarta numele Iuga si Godja

Numele de familie comune sunt foarte frecvente in Maramuresul Istoric. Astfel, fara a fi rude, foarte multi maramureseni din aceasta zona poarta acelasi nume de familie. Acest lucru poate crea situatii hilare. Un caz este al unei familii din localitatea Valeni< atat mama cat si fiica au purtat acelasi nume si inainte si dupa casatorie. Si asta nu pentru ca nu si-ar fi schimbat numele, ci pentru ca si-au luat soti care poarta acelasi nume de familie.

N-a mai fost nevoie sa schimbe buletinul

Coincidentele, de orice fel, pot da situatii din cele mai ciudate. Dar cele de nume, insa, sunt aparte. Daca in unele cazuri o astfel de situatie poate atrage probleme, in cazul de fata coincidenta de nume este chiar amuzanta.

Astfel, Ioan Godja din Valeni spune ca pe sotia lui a chemat-o, inainte de casatorie, tot Godja. „Am vrut sa ma insor cu alta si am depus actele sa ne luam, dar inainte cu doua zile am avut divergente si nu ne-am mai casatorit. Apoi, in mai putin de o luna, dintr-o vorba in alta, am ajuns sa ma casatoresc cu o alta fata, Ileana. Am zis ca, daca tot o cheama si pe ea tot Godja, om fi ca-ntre neamuri”, glumeste acum barbatul de aproape 70 de ani.

Dar asta nu e singura coincidenta din viata lui. Dupa casatorie, sotii Godja au avut o fiica ce acum este casatorita, la casa ei. Numai ca, si dupa casatorie, fiica poarta tot numele Godja, si nu pentru ca si-ar fi pastrat numele de fata, ci pentru ca pe sotul ei il cheama tot asa. „Macar nu si-au mai schimbat buletinele”, mai spune omul razand.

Mariana Macarie, sefa Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Maramures, spune ca exista in judet nu mai putin de 1.771 de persoane care poarta acest nume. De altfel, alaturi de alte nume specifice, Godja este unul dintre cele mai comune in Maramuresul Istoric.

Nume comune si porecle la Salistea de Sus

Tot in zona de peste Deal, in orasul Salistea de Sus, coincidentele de nume au generat situatii mai mult decat hazlii. Acolo exista trei nume care predomina, respectiv Chis, Pop si Iuga, iar ca nume de botez, Vasile si Ion sunt cele mai populare. Astfel, localnicii au ajuns sa se deosebeasca intre ei cel mai adesea dupa porecle. Mai mult decat atat, un localnic, Aurel Pop, a avut ingenioasa idee de a crea o carte de telefon in care sa le apara si poreclele, nu doar numele si adresele. „Exista in Maramures 1.963 de persoane ce poarta numele Chis si 1.842 cu numele Iuga”, a mai explicat Mariana Macarie. Cea mai mare frecventa a acestui nume este, insa, in zona orasului Salistea de Sus.

Situatie amuzata pentru un nou venit

O situatie mai mult decat amuzanta a trait un agent de politie nou venit in sat, in urma cu mai multi ani. Tanarul politist a primit o reclamatie de la un localnic ce se plangea ca „l-a batut Dumnezeu”. Agentul de politie a crezut ca barbatul e beat sau poate are probleme psihice, astfel ca a vrut sa il trimita la un spital de psihiatrie. Apoi a aflat ca in localitate exista un barbat poreclit „Dumnezeu” si care, se pare, l-ar fi batut pe reclamant.

Oamenii spun ca ideea cu cartea de telefon cu tot cu porecle a fost una absolut necesara, in conditiile in care nici adresele nu mai corespund in totalitate, dupa ce in ultimii ani s-a construit mult de catre cei care au muncit prin strainatate.

Porecle capatate „motivat”

Poreclele sunt capatate, in special dupa meserii ori dupa metehne, dar pot fi si mostenite. O fosta invatatoare din localitate, poreclita „a lui Turcu”, si-a mostenit porecla de la parinti, fara a avea turci in familie. Daca, insa, e vorba de „Anuta din bar”, este cu siguranta vorba despre o barmana. Cei care au porecla „a lupului” sunt urmasi ai unor barbati care poarta numele Lupu, acesta fiind un nume de botez foarte comun in zona. Alte porecle sunt date de zona in care locuiesc. „Din laz”, „din deal”, „din vale”, sunt doar cateva dintre numele care completeaza identitatea unor localnici. „A mutului” sau „a lui Dumnezeu” sunt alte porecle capatate dupa metehnele care ii fac pe oameni unici. Astfel, despre cel poreclit cu nume divin se crede ca a avut un comportament superior, drept pentru care si-a atras o porecla pe masura. Dar in cartea de telefon mai apar Imparatu’, Ginerele lui Vantu’, Oficianta sau Milut, fara legatura, insa, cu personajele atat de mediatizate.