Directia Copilului deruleaza trei proiecte in favoarea copiilor institutionalizati cu dizabilitati

Scris de Lia Bradeanu, 25 noiembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Isi mai aduc aportul Fundatia Sera Romania si Asociatia franceza CARE

De nenumarate ori a fost sesizata situatia copiilor care sunt lasati de catre parinti in spitale imediat dupa ce au venit pe lume. Aceasta problema este prezenta la nivel national. In judetul nostru, micutii aflati in aceasta situatie sunt gazduiti la Sectia Pediatrie III a Spitalului Judetean din Baia Mare. Autoritatile locale, impreuna cu reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures au incercat deseori sa ofere acestor copii un camin in care sa beneficieze de dragostea parinteasca.

Insa toate tentativele au esuat. De aceasta data sprijinul vine din partea Fundatiei Sera Romania si al Asociatiei CARE din Franta. Sectia Pediatrie III va putea fi inchisa in scurt timp din punct de vedere al internarii copiilor care ar trebui sa beneficieze de o masura de protectie. Inchiderea acestei sectii se va putea realiza numai dupa ce se va dezvolta o retea de asistenta maternala specializata si a unei retele de asistenta si monitorizare la domiciliu a cazurilor aflate la risc crescut de abandon. „Colaboram de mult timp cu Fundatia Sera Romania. Ne-a sprijinit in privinta copiilor cu dizabilitati grave care au avut nevoie de tratamente si interventii chirurgicale in strainatate. Iata ca au revenit in judetul nostru pentru a ne ajuta in continuare. Cu sprijinul lor vom forma un grup de asistenti maternali pentru copiii distrofici din Sectia Pediatrie III. Din pacate, nu aveam personal specializat care sa ii preia, iar acum sunt 15 micuti acolo. Fundatia Seras ne va asigura salariile asistentilor maternali pe o perioada de 18 luni, dupa ce ii va si forma”, spune Nicolae Boitor, director executiv al DGASPC Maramures.

In acest an se vor schimba doua centrale termice

Tot cu aceste fundatii se vor schimba si centralele termice la doua case aflate in zona Sighetu Marmatiei, aflate in patrimoniul CJ Maramures. „Este o investitie care se ridica la aproximativ 7.000 de euro. Dorim sa se lucreze direct cu o firma de profil pentru a asigura o transparenta totala. Speram ca aceste investitii sa se finalizeze pana la venirea iernii. Totodata, mai avem un proiect pe care ni-l dorim de foarte mult timp. Este vorba de deschiderea unui centru de zi de recuperare pentru copii cu handicap sever care va apartine de DGASPC si va deservi Baia Mare si imprejurimile. Din pacate, in cadrul sistemului nostru sunt copii cu astfel de probleme care sunt foarte agresivi. Acestia depind de un personal calificat si de tratament permanent. Nu am reusit sa ii cuprindem intr-un singur centru, asa ca avem astfel de situatii la Viseu, Baia Mare, Sighet si in alte centre. Ne dorim sa facem un prim centru de acest tip in Baia Mare iar altul in Sighetu Marmatiei. Dar primul va fi cel din municipiul nostru. Vom respecta legislatia in vigoare”, a mai punctat interlocutorul nostru. Centrul de zi va avea nevoie de un medic neuropsihiatru care sa se ocupe de acesti copii. Conducerea DGASPC Maramures spera sa reuseasca sa incheie un contract cu un astfel de cadru medical pentru a reusi sa le ofere tot confortul necesar micutilor care au astfel de probleme.