Copiii au dreptul la pensie de urmaş

Scris de Vasile Gherman, 10 septembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată, copiii au dreptul la pensie de urmaş. Beneficiază până la terminarea studiilor, fără a depăşii vârsta de 26 de ani.

Elevii urmaşi în vârstă de peste 16 ani au obligaţia să prezinte o adeverinţă din care să rezulte că în anul şcolar în curs, urmează o formă de învăţământ organizată potrivit legii în vigoare. Data scadentă de depunere a adeverinţei este 25 septembrie a anului în curs.

„Întrucât anul universitar începe cu 1 octombrie 2021, studenţii urmaşi în vârstă de până la 26 de ani au obligaţia ca până la data menţionată să depună la Casa de Pensii Baia Mare sau Casa Locală Sighetu Marmaţiei, în funcţie de domiciliu, o declaraţie pe propria răspundere în acest sens. Ulterior, dar nu mai târziu de 25 octombrie, aceştia au obligaţia de a prezenta adeverinţa în original sau copie/electronic din care să rezulte că în anul universitar în curs, respectiv 2021-2022, urmează o formă de învăţământ superior, organizată potrivit legii”, a spus Lucica Pop, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Maramureş. Adeverinţele şi declaraţiile pe proprie răspundere pot fi transmise şi prin intermediul Poştei Române sau prin e-mail – intrebari@pensiimaramures.ro – cu condiţia să se depună ulterior originalul până la 25 decembrie. În caz contrar, pensia de urmaş se suspendă începând cu prima zi a lunii următoare, respectiv cu data de 1 ianuarie a anului următor.

V. Gherman