Cioloş spune că nu sunt bani pentru majorarea indemnizaţiilor pentru mame

Scris de Mioara Maxim, 27 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacian Cioloş susţine că nu sunt bani la buget pentru majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului şi solicită Parlamentului să indice şi sursa de finanţare pentru aceste plăţi.

„Când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituţia, e important să precizeze de unde luăm banii dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%”, a declarat Dacian Cioloş, într-un interviu.

Săptămâna viitoare deputaţii vor vota în plen ca mamele să primească o indemnizaţie egală cu 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni. În plus, de aceşti bani vor beneficia timp de doi ani, şi nu un singur an, aşa cum prevede actuala lege.

Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a majorat, la începutul lui martie, indemnizaţiile de creştere a copilului pentru mame, eliminând totodată plafonul maxim de 3400 de lei şi înlocuindu-l cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni.

Prin modificările aduse de comisie, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1000 de lei, dacă legea intră în vigoare.
Totodată, deputaţii au stabilit că indemnizaţia minimă va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat în plată. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va creşte din luna mai la peste 1250 de lei, astfel că indemnizaţia va creşte proporţional.
O altă modificare prevede că femeile vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Totodată, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate. Conform calculelor făcute pe cifrele actuale, acest bonus s-ar ridica la peste 500 de lei.

Pentru femeile care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.
Aceste modificări au fost susţinute de către reprezentanţii tuturor partidelor politice, scrie Gandul.
Aceste modificări ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2016, Camera Deputaţilor fiind for decizional.