Câteva mii de crescători de ovine şi bovine au protestat în Capitală

Scris de Mioara Maxim, 07 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Peste două mii de crescători de ovine şi bovine, veniţi din toată ţara, au protestat marţi în Parcul Izvor din Capitală, în apropiere de Palatul Parlamentului, aceştia susţinând că nu le-au fost acordate subvenţii pe anul 2015.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu şi cinci membri ai Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, au mers marţi, la protestul crescătorilor de ovine şi bovine, pentru a sta de vorbă cu aceştia despre nemulţumirile pe care le au.

„Vă înţeleg perfect şi vă dau toată dreptatea, nu e normal ce se întâmplă, întârzierile foarte mari pentru alocarea şi plata banilor. Sunt convins că toţi asteptaţi aceşti bani. Au fost nişte decizii care s-au luat cu întârziere în Ministerul Agriculturii şi în Agenţia de Plăţi, este vorba de faptul că ne-am complicat foarte tare anul trecut şi am pus N scheme, când trebuia, în primii doi ani, 2015 şi 2016, să fie cât mai simple ca să ajungem cu banii la dumneavoastră la timp. S-a ajuns în situaţia în care suntem în ultima lună de plată. În condiţiile în care modulul funcţionează, banii se vor da în cel mai scurt timp începând, repet, de săptămâna viitoare, la animale. Cei care primesc fonduri pentru animale, vestea buna este ca vor fi sume foarte mari. De exemplu, pot să depăşească o mie de euro la vaca de carne, pot să depăşească 800 de euro la vaca de lapte. De săptămâna viitoare începe şi la ovine. Subvenţia totală este de zece euro pe cap de oaie, la ovine”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

La discuţii cu protestatarii au mers şi cinci membri ai Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor. Protestul a avut loc în apropierea Palatului Parlamentului, crescătorii de animale precizând că aşteaptă o reacţie din partea aleşilor.

Protestatarii susţin că este a doua oară când ies în stradă, primul protest neavând niciun rezultat.

„Să ne dea subvenţiile că n-avem bani. Să nu işi ia banii pe păşuni şi pe dreptul nostru. Astă-iarnă, când am fost nici, nu s-au uitat la noi, şi-au votat pensiile în loc să iasă să vorbească cu noi, nu s-a rezolvat nimic”, a declarat un alt crescător de animale.