Cărţile de identitate vor fi modificate

Scris de Vasile Gherman, 19 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Ministerul Afacerilor Interne (MAI) intenţionează să modifice o serie de lucruri legate de emiterea cărţilor de identitate, fie că vorbim de cele electronice sau cele simple.

În acest sene, s-a iniţiat un proiect de ordonanţă, care este pus în acestă perioadă în dezbatere publică. Odată ce acest proiect va deveni lege, fiind publicat în Monitorul Oficial, vom avea o prelungire a valabilităţii pentru cărţile de identitate eliberate tinerilor, în special.

„Opţional, de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărţii electronice de identitate, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, se arată în proiect.

Actul stabileşte că vom avea o carte de identitate cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, cu valabilitate de 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani, cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 55 de ani.

„Până la asigurarea infrastructurii tehnice necesare punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, aceasta se eliberează cu valabilitatea prevăzută de normele legale în vigoare, dar nu mai mult de data de 03.08.2031.

De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează cu valabilitate de 3 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani, pentru cartea de identitate simplă”, se arată în acest proiect de ordonanţă.

Maramureşenii trebuie să ştie că de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, vor putea opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple. Prin acest proiect urmează a fi eliminate datele legate de locul naşterii titularului actului de identitate.

Până la împlinirea vârstei de 14 ani, cartea electronică de identitate, se eliberează pentru minorii cu vârsta de la 0 până la 12 ani fără imaginile impresiunilor papilare, iar începând cu vârsta de 12 ani, minorilor li se eliberează cărţi electronice de identitate cu imaginile impresiunilor papilare”.

V. Gherman