Asistentii maternali sustin ca nu sunt platiti pentru orele suplimentare si nu primesc bani de concediu

Scris de Lia Bradeanu, 20 ianuarie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Reprezentantii directiei spun ca nu exista cadru legal in baza caruia sa achite toate aceste cerinte

Asistentii maternali din Maramures isi cer drepturile. Acestia se plang ca nu le sunt platite orele suplimentare, ca nu primesc bani pentru concediu de odihna precum si pentru cheltuielile de locuit. Lista nemultumirilor este lunga, iar printre acestea se numara si suma alocata pentru hrana a copiilor pe care ii au in grija. Pe de alta parte, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures sustine ca nu exista cadru legal in baza caruia sa achite toate aceste cerinte pe care le au asistentii maternali. Iar daca ar ajunge sa indeplineasca doleantele asistentilor maternali, directia ar ajunge la sapa de lemn, pentru ca ar trebui sa achite fiecarui asistent maternal peste 2.000 de lei, de la 700 de lei cat primesc in prezent.

Se presupune ca un asistent maternal este o persoana sufletista, care doreste sa ofere unui copil institutionalizat cadrul familiei sale, micutul, tanarul sau chiar adolescentul luat in familia asistentului maternal urmand a beneficia de toata dragostea si sprijinul celor care, treptat, in inima copilului, iau locul parintelui natural. Pe de alta parte, pentru dragostea de care da dovada, asistentul maternal primeste un salariu si bani pentru cheltuielile pe care le are cu copilul. Insa in prezent asistentii maternali au decis sa isi apere drepturile. Pentru a convinge pe toata lumea ca sunt decisi sa castige, acestia au discutat cu conducerea DGASPC Maramures, in prezenta prefectului Sandu Pocol.

„Cerem plata orelor suplimentare, a zilelor de sambata, duminica si a sarbatorilor legale, avand in vedere ca norma intreaga este de 40 de ore saptamanal. Datorita specificului activitatii asistentului maternal, munca acestuia se desfasoara pe parcursul a 24 de ore zilnic. Nu se ponteaza nici zilele de sambata si duminica, desi se lucreaza. In ceea ce priveste concediul anual de odihna platit, este un drept la care angajatul nu poate renunta. Ar trebui gasite solutii privind situatiile in care asistentul maternal nu poate lua cu el in concediu copilul pe care il are in grija”, este de parere Florin Hossu, presedintele Uniunii Sindicale „Cartel-Alfa” Maramures.

Nu sunt bani pentru a indeplini cerintele

Replica taioasa a directorului executiv al DGASPC Maramures, Nicolae Boitor, nu a intarziat sa apara. „In primul rand, cand acesti copii au fost luati din sistem s-a stiut ca se va lucra si sambata, si duminica, si de sarbatorile legale. Nu a spus insa nimeni nimic. Nu putem plati ceva pentru ce nu avem cadru legal. Iar daca ar fi sa acordam toate sporurile pe care ni le cereti, fiecare asistent maternal ar primi 2.000 de lei. In prezent cu toate cheltuielile copilului, un asistent maternal primeste 770 lei.  Am ajunge la sapa de lemn. Sunt bunici care isi cresc nepotii fara sa ceara nimic in plus. Primesc doar alocatia dubla de stat a copilului. Va dati seama ca sunt familii naturale care nu isi permit sa cheltuiasca cu un copil peste 700 de lei, cat dam noi asistentului maternal. Nu ne-ar trebui 2.000 de lei pentru ca acesti copii sa fie crescuti in familiile naturale, acolo unde este posibil acest lucru”, spune Boitor.

Sindicalistii sustin insa ca nu vor renunta usor la batalia lor. Asa ca deja au pe rol patru procese intentate Directiei Copilului Maramures. Problemele din sistem persista si se pare ca vor fi amplificate avand in vedere lipsa financiara care persista si in acest an in institutiile de stat.

 1. cristina a spus: 09 februarie 2010, ora 16:36

  PAI ,ASA E ,NU SUNTEM PLATITI!!!!SI PE LANGA FAPTUL CA AVEM UN SALARIU DE RAHAT,NICI COPIILOR ASTORA FARA PARINTI NU LE DATI PREA MULTI BANI PT MANCARE. 5 LEI PE ZII NU CRED CA VATI DORII SA AVETI SI VOI ,ASA CA MAI GANDITIVA SI LA ASTA..NUMAI O PRAJITURA ESTE3 LEI .CREDETI CA EI NU AR MANCA????AAAA EI TREBUI SA MANANCE DOAR PAINE CU PAINE…AM INTELES MESAJUL!!!

 2. cindayd2003 a spus: 10 februarie 2010, ora 17:34

  asa este sunt A.M.P.si salariul este o mizerie si tot o mizerie este si alocatia de hrana.Asi vrea sa stiu daca unul din superiorii nostri sau unul din guvernant inostri ar putea sa- i asigure unui copil de 0-4ani tot ceea ce este nevoie cu 180 ron.Se spune ca la noi in tara baza este protectia sociala dar cred ca este doar in acte si nimic real. nu poti sa vb nimic ca ti se da replica ,cind te-ai angajat nu ai stiut. Nu consider ca este normal ca in anul 2010 sa nu ai curaj sa vb mai rau decit pe timpul comiustilor.Va multumesc pentru rabdare

 3. alina a spus: 27 februarie 2010, ora 13:46

  Asa gimdesc toti ca acest director in Vaslui nu se da nici alocatia de hrana sau de echipament salariul unui asistent maternal i se da 640 pe luna si de aici intretinem copii cei care sunt la scoala au cheltuieli mari cum gindeste acesti nesimtiti ca te descurci cu acesti bani .Dar ce le pasa ei sa manince mult si bine ei din zecile lor de milioane nu ar da un covrig la un copil orfan tot cei saraci au luat copii in plasament cei bogati ca armeanu au ciini de intretinut cu care cheltuie mult mai mult decit acesti copii

 4. Miruna a spus: 28 februarie 2010, ora 15:54

  Lucrez de cativa ani ca as; mat,si din tot entuziasmul de la inceput n-a mai ramas nimic. Ba, sincer, nu as mai sfatui pe nimeni sa faca munca asta.Am adus in casa mea si in mobila mea doi copii mici, au mazgalit si mazgalesc si acum zidurile, au spart lustra, bibelourile,a u rupt canapeaua infigand furculita in ea. Concediile mi le fac de ani de zile cu ei de mana , platind din salariu cazarea si mancarea lor fiindca statul nu ofera nici o reglementare pentru perioada concediului: un apartament de tip familial, un centru de plasament in care sa poti duce copii in concediu sau in situatii de urgenta. Am fost si la inmormantari si la botezuri cu ei impreuna, Cui sa-i las, cine isi ia raspunderea ? Banii de mancare clar ca nu ajung, primesc 8,3 lei/zi pentru fiecare , iar copiii au varsta de 11 si respectiv 12 ani.As vrea sa-i vad pe guvernanti ce dau ei de mancare cu 8,3 lei la copiii lor o zi intreaga.Sambetele si duminicile nu sunt platite nici macar simplu-desi legea zice ca ar trebui platite la dublu!, iar asta o sa o tragem urat cand vom iesi la pensie. Orele suplimentare lucrate nu sunt trecute in cartea de munca si asta ne va micsora rau pensia.Pe scurt, mi-am pus casa, mobila , timpul si salariul meu si al sotului la dispozitia unor copii straini.Mi se pare ridicol sa vad ca unui puscarias statul ii da 19 lei/zi cazare-hrana iar copiii .astia sunt tinuti cu 12 lei pe zi Sunt bunici care isi cresc nepotii cu bani si mai putini? Sunt, da, adica rabda foamea la greu cu totii- dar o rabda pentru nepotii lor. Sa facem si noi foame a pentru copiii luati in plasament, asta vor domnii care ne conduc?

 5. Filofteia a spus: 13 martie 2010, ora 12:46

  Meseria de asistent maternal este foarte grea,dar iti poate oferi si multe satisfactii,cad le poti oferi o dragoste neconditionata micutilor care nu le-a fost poate oferita niciodata de propriile lor mame.Este grea pentru ca te consuma psihic, mai ales cand ai in plasament copii cu dizabilitati,te legi de acesti copii si iti este foatrte greu cand vezi cate progrese au facut si la implinirea varstei de 18 ani iti sunt luati si dusi in centre,unde revin ce au fost.Plange sufletul in mine cand ma gandesc ca va fi luat si dus in centru. Daca Dumnezeu ma va tine sanatoasa si copilul ma va ajuta doresc sa-l tin in cotinuare.Greutatile sunt mari.Asistentii maternali nu au concediu de odihna efectiv ci numai pe hartie.In perioada „efectuarii” ” concediului de odihna” asistentii maternali fac voluntariat.Conform HG 679/2003,art.10 (f),asistentii maternali au obligatia de a asigura continuitatea in perioada „efectuarii concediului de odihna”.Cu astfel de prevedere contrara codului muncii si incalcarii chiar si a constitutiei Romaniei.Suntem santajati emotional.Pentru ca suntem constienti de faptul ca acestor copii le este foarte greu sa fie dusi de colo colo,ca niste obiecte,suntem de acord sa pastram copii in perioada”efectuarii concediului de odihna”,fara a fi platiti pentru munca prestata in interesul institutiei in aceasta perioada.
  Standardele de costuri aparute nu demult prin plasarea copiilor la asistentii maternali fac economii.Centrele consuma multe fonduri banesti iar serviciile in beneficiul copiilor este mai mic.
  Asistentii maternali sunt singurii intr-o tara de criza ,care fac voluntariat.De ce nu faceti si dv. voluntariat ?De ce nu luati cate un copil in plasament?Puterea economica(salariile pe care le aveti sunt destul de mari). Protectia sociala a acestor micuti de pe urma carora dv.primiti salarii mari,o fac asistentii maternali.Ce reprezinta pentru dv.(factorii de decizie) INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR?

 6. mihaela a spus: 11 mai 2010, ora 10:19

  datile bataie si apa de ploaie

 7. laura a spus: 17 mai 2010, ora 11:38

  daca sar putea cred ca statul asta hot ar da o lege ca acesti copii sa fie eutanasiati ….ca sa nu mai iroseasca bani si pe copii orfani… poate pe viitor boc impreuna cu base vor aproba legea asta….Dumnezeu asa sa le ajute si lor si intregii familii!!!!

 8. carmen a spus: 17 mai 2010, ora 11:40

  HA HA HA stat hot si ordinar care esti cu tine boc in frunte si cu base

 9. me a spus: 12 iunie 2010, ora 22:29

  Harghiile dracului, nu va mai saturati nici voi. Ati luat copiii aia de mila sau sa le mancati voi banii? Duceti-va dracului la munca si lasati copiii in grija altora care-i iubesc cu adevarat si neconditionat. Cat mananca copilul ala de nici 700 de lei nu va ajung? Sau de fapt mai bine ati recunoaste ca nu va ajung voua banii. Nerusinatii dracului! Ipocritii dracului!

 10. gitta a spus: 15 iunie 2010, ora 18:07

  vreau sa cunosc si eu acel AMP care primeste 700ron pentru un copil asistat.Am patru copii in grija si un salar net de 976 ron cu toate sporurile la un loc!Copii mai primesc 8,3 ron pe zi pentru hrana si odata la trei luni bani pentru haine si cazarmament 160ron/copil,nimic pentru intretinerea casei.Poftim descurcativa domnilor.Am acelas salar ca AMP care are in grija unu sau doi copii.Lucrez cu copiii de cinsprezece ani.VA multumesc !!

 11. Miruna a spus: 26 iunie 2010, ora 18:41

  Gitta, nu te enerva, daca ar fi castigul salarial proportional cu nr. copiilor luati in grija ar renunta TOTI de la DGPC la slujbele lor si ar lua ctiva copii acasa .Suna foarte bine, 700 de lei pt; un copil, deci 4 copii=2800 de lei-pentru asa un venit ar renunta la serviciul lor in primul rand asistentii sociali. Toti vorbesc, toti barfesc dar putini se angajeaza la o asemenea munca

 12. angelica a spus: 17 august 2010, ora 08:01

  pai daca ai vrut s afi asistent maternal nu ai stiut salariul?lasa ca nu muncestio pe rupte daca era copilul tau si stateai acasa?ce salariu aveai?
  mama casnica!(((((asa ai si vechime si sal;ariu si …………nu va mai vaitati atat!

 13. gabi a spus: 03 noiembrie 2010, ora 15:07

  angelica a spus:
  „pai daca ai vrut s afi asistent maternal nu ai stiut salariul?lasa ca nu muncestio pe rupte daca era copilul tau si stateai acasa?ce salariu aveai?
  mama casnica!(((((asa ai si vechime si sal;ariu si …………nu va mai vaitati atat!”

  stimata doamna/domnisoara va intreb ati crescut macar un copil al dumneavoastra?

  pentru ca din cuvintele si atitudinea dvs cred ca nu ati facut acest lucru.
  NU sunt asistent maternal ci doar mama , dar va pot spune ca un copil inseamna munca multa daca nu il lasi sa creasca asa ca buruiana in drum. din prima zi de viata acel copil trebuie hranit, spalat , plimbat, educat ,urmarit permanent pentru a nu fi in pericol , ajutat sa invete , dus la gradi , la scoala, supravegeat la teme sau cand este bolnav. meseria de parinte nu este de 8 ore pe zi si gata, este non-stop.
  ok, un asistent maternal a stiu ca este o meserie grea , care este platita prost , dar salariu sau este pentru munca depusa. STATUL ar trebui sa plateasca TOT ceea ce tine de hrana, confort , haine, incaltaminte, scoala , transport si alte cheltuieli aferente acestor copii. de ce un asistent care este un lucrator si atat sa suporte din salariul sau asa ceva?
  va achitati la serviciu cheltuielile legate de ceea ce faceti acolo? plati dvs materia prima, energia electrica sau ma rog ce este necesar la locul de munca? nu cred. si atunci ?
  de ce considerati copiii din plasament la asistent maternal ca fiind in sarcina acestuia?
  acesti oameni sunt SALARIATI nu parinti naturali sau adoptivi.
  inainte s dati cu piatra mai reflectati.

 14. mihaela cea viteaza a spus: 16 decembrie 2010, ora 17:25

  Dupa ce stati acasa voi asistentii maternali si luati peste 10 mil.pe luna faceti mofturi!La copiii nostri dinfamilii adevarate nu ne da statul nici bani de haine,nici de alim ente ci doar alocatia de 42 lei.Eu merg la serviciu si nu iau cat luati voi ca stati acasa si cresteti animale cei de la tara si va faceti treburile ,dar mergeti la program,la servici ca doar sunt inlocuitori daca vi se pare greu!!!

 15. Dana a spus: 10 ianuarie 2011, ora 13:09

  Usor de comentat situatia asistentilor maternali daca nu sunteti in situatia lor. Un exemplu – mama mea – asistent maternal cu 2 copii in grija un baiat de 5 ani cu handicap accentuat, tipa mereu si sparge tot ce are in cale si o fata de 10 ani bolnava de tromboza venoasa cu medicatie contunua. Tratamentul baiatului – in jur de 300 lei lunar (pentru agitatie si stimularea vorbirii etc.) , tratamentul fetei – in jur de 3000 lei anual, cu internari si analize saptamanale. Statul nu a data nicun ban pentru medicatie, internari transport la Bucuresti -Fundeni acolo unde se poate tine sub control boala fetei. Pe langa asta – copiii au nevoi, aceleasi pe care le-am avut si noi cand eram mici – un fruct, o bomboana , o ciocolata… Bani pentru alimente 500 lei lunar pentru ambii copii, haine cam 200 lei odata de 3 luni – pai numai o geaca si un pantalon costa vreo 100 lei, si restul….???. Costuri reale -peste 1000 lei , fara haine, jucarii, produse pentru igiena, rechizite etc. De la Directia de protectie a copilului ni s-a spus sa nu mai cumparam salam ca se poate si parizer, sa nu cumparam capsuni ci mai bine mere ca sunt mai ieftine, nu sucuri, nu….nimic!!! Se poate si paine cu …paine!!! Costuri la gradinita – cam 50 lei lunar baiatul (pentru optionale – chiar daca nu este capabil sa le faca – doar pentru a nu fi marginalizat…) si pentru fata cam 120 lei lunar – are o voce placuta si face parte dintr-un cor, restul optionale – calculatoare, dansuri etc. Acesti bani sunt dati de parintii mei separat de cei primiti de la DGASPC!
  Acum mama este bolnava si nu se indura sa renunte la copii pentru ca stie ca asta l-ar distruge cel putin pe baiat care este foarte atasat de parintii mei.
  Concediu nu a avut niciodata , peste tot merge cu ei -cel mic tipa, trage si strica tot ce atinge. Lumea a inceput sa-i evite si nimeni nu intelege ca baiatul este bolnav, ii apostrofeaza pe parintii mei ca nu l-au educat cum trebuie. Sunt priviti peste tot ca niste zombi!!!!
  Asta este realitatea si este usor sa critici cand nu traiesti zi de zi viata asta!
  Si nu renunta cu toate ca am insistat tare mult, mai ales acum cu boala ei! Se gandeste ca cu ea mai au o sansa sa razbata in lumea asta rautacioasa. Nu vrea sa ii lase la indemana unora care considera ca e vina copiilor ca au fost abandonati, nu ii lasa sa fie marginalizati…
  Asa ca va rog eu, nu mai criticati ci puneti-va in situatia AMP – salariu circa 1000 lei lunar, plus casa , mobila si toate cele puse la dispozitie pentru traiul normal al unui copil. Program de lucru 24 din 24 !!!! Si AMP nu au doar un copil au cate 2, 3 sau mai multi! Nu intereseaza pe nimeni ca nu ai loc!
  Vizite de la centru – cam de 3 ori pe an, iar cand sunt probleme nu te ajuta nimeni!