Andrei suferă de Sindrom Down, iar de un an este voluntar la  Centrul „Luchian” Baia Mare

Scris de Lia Bradeanu, 07 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Este aproape de copii şi tinerii cu afecţiuni psihice, pentru că îi înţelege cel mai bine. Andrei Cupşa are 21 de ani şi suferă de Sindrom Dawn, însă este un exemplu demn de urmat de noi toţi. Campion la înot şi schi, zi de zi tânărul face voluntariat la Centrul de zi „Luchian” din Baia Mare. 

Optimist şi mereu cu zâmbetul pe buze, de la 9 ani Andrei Cupşa a început să practice înotul de performanţă. Deşi suferă de Sindrom Dowm, a fost remarcat de către profesorul Adrian Gherghel, directorul Liceului cu Program Sportiv Baia Mare, după care a continuat cu nea Bebe, Marian Slavic. Mama, Liliana Cupşa, l-a încurajat în permanenţă, astfel că băiatul a început să participe la concursurile destinate persoanelor speciale.

Din dorinţa mamei ca Andrei să înoate frumos şi până la participarea la competiţiile internaţionale a fost doar un pas. În ciuda greutăţilor pe care Liliana le-a întâmpinat de fiecare dată când a fost vorba să urmeze învăţământul de masă, Andrei a urmat o şcoală normală şi a continuat să facă ce îi plăcea cel mai mult, sport. Înot şi schi. A ajuns la Olimpiada specială la ambele ramuri sportive.

Stăpân pe sine, Andrei a participat la toate taberele de pregătire pentru schi în Austria, Parâng. Din 2011 aluat parte la Special Olympics şi la Jocurile Naţionale ale României. În 2013 a ajuns alături de lotul României la Jocurile Mondiale de Iarnă din Coreea de Sud unde a obţinut locul III la slalom şi două locuri 7.

Rafinat, cu simţul umorului bine dezvoltat, Andrei glumeşte mereu şi spune că i-ar plăcea să devină un cunoscut muzician. Până atunci însă nu pierde vremea. Continuă să facă sport, studiază limba engleză şi mai presus de toate nu lipseşte nicio zi de la Centrul de zi „Luchian” din Baia Mare. Nu pentru a face ore de logopedie sau pentru a participa la alte terapii. Ci pentru a-i încuraja pe cei mici cu dizabilităţi să nu renunţe. Să accepte sprijin şi ajutor din partea angajaţilor acestui centru destinat copiilor cu afecţiuni psihice. Şi reuşeşte cu brio, fiind aşteptat zi de zi de copii, dar şi de angajaţi.

Nu doar că oferă afecţiune copiilor, ci şi încearcă să îi surprindă într-un mod plăcut pe angajaţi. Astfel, de 8 Martie, Andrei a făcut brioşe şi le-a dăruit cu mare drag tuturor angajaţilor şi copiilor din centru. În semn de respect şi de preţuire pentru doamne şi domnişoare.

Ajută nu pentru a fi ajutat sau a primi ceva în schimb. Este responsabil şi întotdeauna cu zâmbetul pe buze. Are un sfat bun pentru oricine are nevoie. Glumeşte şi încearcă să fie de folos. Un exemplu demn de urmat. Andrei visează să devină un renumit instrumentist  sau… un solist. Aşa că învaţă limba engleză şi ascultă muzică. Însă nu va renunţa la sport. Asta rămâne marea lui …pasiune.

Până să ajungă un muzician vestit sau să aibă propria lui trupă, Andrei va continua să meargă la Centrul „Luchian” ca şi voluntar. Îi va ajuta pe copii să îi urmeze exemplul, iar pe părinţii acestora îi va încuraja demonstrându-le prin propriul exemplu că se poate să îţi depăşeşti problemele şi să te încadrezi în societate. Aşa cum a reuşit şi el.