29 septembrie, termen pentru depunerea documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu

Scris de Lia Bradeanu, 14 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La şedinţa de analiză a acţiunilor desfăşurate privind implementarea la nivel judeţean a planului teritorial comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ s-au discutat măsurile întreprinse de instituţiile implicate.
În Maramureş sunt 592 unităţi de învăţământ preuniversitar (304 în mediul urban şi 288 în mediul rural), din care 156 de grădiniţe, 317 şcoli, 119 licee. Dintre acestea, 79 unităţi asigurate cu pază umană, 212 unităţi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 229 nu dispun de servicii de pază sau sisteme tehnice de supraveghere video. De asemenea, cu privire la asigurarea măsurilor de siguranţă 41 unităţi nu au gard împrejmuitor, 16 sunt amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător, iar 23 se află în zonă periferică sau izolată.

Inspectorul şcolar general adjunct, Ciprian Cucuiat, a nominalizat ca unităţi de învăţământ Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu” (fără gard împrejmuitor), Colegiul Tehnic ”C.D. Neniţescu” (lipsa personal pază), Colegiul Tehnic ”Transilvania” (deficit personal pază), Liceul Borşa (sistem iluminat extern necorespunzător), Şcoala din Suciu de Sus (fără împrejmuire).

Consilierul primarului municipiului Baia Mare, Ioan Mureşan a menţionat despre preocuparea permanentă a conducerii municipalităţii cu privire la siguranţa în şcoli, prin alocarea treptată de resurse financiare necesare pentru pază şi sisteme de supraveghere video.

La nivelul Municipiului Baia Mare nu sunt semnalate probleme de siguranţă a elevilor în unităţile de învăţământ. La nivelul judeţului, gradul de violenţă în şcoli a fost redus cu 50%, conform datelor statistice comunicate de structurile abilitate din teritoriu ale Ministerului Afacerilor Interne.

Unităţile de învăţământ pot depune până la data de 29 septembrie a.c., la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Gheorghe Pop de Băseşti” a judeţului Maramureş, documentaţia (dosarul) pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. În situaţia în care documentaţia depusă nu este conformă, termenul pentru remediere este şi intrarea în legalitate este 31 decembrie 2017.

Conform informaţiilor furnizate de lt.col. Florin Ciornea, adjunct al ISU Maramureş, 35 de unităţi de învăţământ figurează în evidenţe că nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu.
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş au comunicat că, la această dată, 51 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică nu deţin autorizaţia sanitară de funcţionare, iar alte şase în curs de autorizare.

Măsurile propuse pentru creşterea gradului de siguranţă în noul an şcolar prevăd activităţi preventive specifice, monitorizarea unităţilor de învăţământ, reevaluare unităţilor de învăţământ preuniversitar, includerea unităţilor identificate cu grad de risc în itinerariile de patrulare, adaptarea dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică în funcţie de situaţia operativă.

Subprefectul Alexandru Cosma a solicitat intensificarea măsurilor de intrare în legalitate cu privire la funcţionarea unităţilor documentaţiilor pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu de către angajaţii serviciului de specialitate din cadrul instituţiei.