280 de maramureşeni şi-au găsit serviciu la bursă

Scris de Vasile Gherman, 15 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cu toate că foarte mulţi maramureşenii îşi caută un loc de muncă, se pare că au mari pretenţii şi nu sunt dispuşi să înceapă cu munca de jos. Ar vrea să lucreze în birouri sau să ocupe posturi bine plătite la stat, fără a avea oarecare exeperienţă.

Din cele 744 de locuri de muncă, puse la dispoziţie prin  Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de AJOFM Maramureş. s-au înscris 540 de persoane şi numai 280 au fost selectate. Acţiunea a avut loc la în Casa Armatei din Baia Mare, unde au fost participanţi din toate categoriile de vârstă, de la liceeni care îşi iau măsuri de precauţie pentru momentul în care vor absolvi studiile, până la persoane de vârsta a doua care doresc să se angajeze. Angajatorii consideră că mai nou au de-a face cu oameni mult mai pretenţioşi, căci potenţialii salariaţi caută lefuri ridicate, facilităţi salariale şi un program de lucru flexibil şi lejer.

„Lumea a fost şi nu a fost interesată de oferta noastră, mulţi nu doresc să se reorienteze profesional. E tot mai greu să găseşti angajaţi, oamenii nu sunt de calitate, nu vor să muncească, dar pretenţii financiare au”, a declarat un angajator. „Se găsesc mai mult muncitori necalificaţi, dar cei care necesită studii superioare sunt mai greu de găsit. Lumea nu are experienţă, angajatorul cere experienţă, iar ei aşteaptă remuneraţii mari. Cam la asta se rezumă ce a fost aici”, spune alt angajator.

Leneşii nu şi-au găsit loc de muncă

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM), consideră că, doar cine nu a dorit cu adevărat să muncească nu şi-a găsit loc de muncă. “Am depus eforturi mari pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Anul acesta, avem 722 de locuri de muncă, din care 64 sunt pentru studii superioare. Sunt 46 de agenţi economici prezenţi la bursă. Maramureşul are un deficit de forţă de muncă. Tinerii, în special, doresc salarii cât mai mari şi angajatorii, de multe ori, nu sunt la nivelul aşteptărilor persoanelor aflate în căutarea unui job. A crescut nivelul salariului minim în economie. Eu cred că e imposibil ca o persoană aflată la bursă să nu îşi găsească un post”, a declarat directorul executive Oana Oşanu.

Un număr de 280 persoane au fost selectate în vederea angajării, iar 28 au primit repartiţii şi au fost angajate chiar în ziua bursei. Din cei 28 de şomeri angajaţi, două persoane sunt cu studii superioare şi au fost încadrate pe posturi de inginer instalator, respectiv responsabil cont client. Persoanele cu studii medii (liceu, şcoală postliceală sau profesională), precum şi şomerii fără calificare s-au angajat în următoarele meserii: muncitor necalificat – 7, manipulant mărfuri – 4, stivuitorist – 3, tâmplar – 2, ucenic constructor – 2, bucătar – 1, asistent vânzări – 1, brutar – 1, lucrător comercial – 1, şofer – 1, operator date – 1, cameristă – 1, operator la maşină cu comanda numerică – 1.

La bursa generală 2019 au participat şi reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Maramureş, care au oferit sprijin şi informaţii persoanelor ce doresc să urmeze o carieră în domeniul militar.

Vasile Gherman