25 tineri voluntari şi lucrători de tineret din Baia Mare şi Cavnic perfecţionaţi ca animatori de tabărătimp liber

Scris de Lia Bradeanu, 06 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada iulie-septembrie 2017, Federaţia YMCA România implementează proiectul Y(outh) ANIMAtor: Dezvoltarea de competenţe specifice pentru tinerii voluntari în programe de tabăra, care are că scop stimularea participării tinerilor la viaţă societăţii prin implicarea în programe de tabăra calitative şi în siguranţă şi creşterea capacităţii administrative a organizaţiilor de a implementa astfel de programe comunitare transformaţionale.

Proiectul îşi propune să formeze şi să perfecţioneze 25 tineri voluntari şi lucrători de tineret din Baia Mare şi Cavnic ca animatori de tabăra/timp liber, consilieri de tabără şi să valorifice aceste competenţe prin implicarea directă în taberele de vara educaţionale pentru copii derulate în această vara de către toţi partenerii.

Animatorul de tabăra (animator, consilier, instructor de tabăra) are un important rol educativ, fiind un educator specializat în organizarea şi însufleţirea activităţilor extraşcolare şi de vacanţă, activităţi care se constituie într-un al treilea spaţiu educativ, complementar şcolii şi familiei în muncă de educare şi formare a copiilor şi tinerilor.

Formatul acestui curs este inovativ întrucât implică o combinaţie de metode de lucru extrem de eficientă şi utilizată în cadrul reţelei internaţionale din care organizaţia noastră face parte. Urmărim pe această cale să oferim participanţilor o experienţă de învăţare unică dar în acelaşi timp, prin interacţiunea cu comunităţile locale, dorim să atragem atenţia asupra nevoilor tinerilor şi asupra importanţei pe care educaţia nonformală o joacă în dezvoltarea acestora.

Competenţele personale avute în vedere sunt: inteligenţă emoţională (autocunoaşterea, recunoaşterea emoţiilor, reglarea emoţiilor, empatia), flexibilitatea, gândirea critică, comunicarea, ascultarea activă, gândirea pozitivă, autoreflectia, acceptarea, oferire şi primirea de feedback.

Activităţile proiectului au loc în Baia Mare, Cavnic şi Izvoare, astfel impactul se
răsfrânge asupra mai multor comunităţi, fiecare cu specificul ei, cu nevoile şi realizările proprii, tinerii având ocazia de a învaţă din diferite contexte, de a experimenta iniţiativa şi implicarea, promovând voluntariatul şi cetăţenia activă prin asumarea responsabilităţilor individuale şi de grup.

Tinerii vor iniţia şi implementa diverse ateliere şi activităţi pentru copiii şi tinerii din Baia Mare şi Cavnic, tematică fiind axată pe dezvoltare de talente şi abilităţi de leadership: soluţionare probleme, gândire critică, creativitate, comunicare, inteligenţă emoţională, muncă în echipa, iniţiativa, aptitudini de învăţare, competenţe digitale, dezvoltarea atitudinilor nondiscriminatorii, a toleranţei, a acceptării diferenţelor interumane, a simţului civic şi a apartenenţei la o comunitate, antibullying.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliul Judeţean Maramureş şi se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia YMCA Baia Mare şi Asociaţia YMCA Cavnic.