2 aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Scris de Lia Bradeanu, 30 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

2Ziua de 2 aprilie a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2007, pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra problematicii autismului. Doar trei probleme de sănătate sunt recunoscute cu propria lor zi de către Organizaţia Naţiunilor Unite, iar autismul este una dintre ele.

Activităţile organizate în această zi au ca scop creşterea gradului de conştientizare a publicului larg cu privire la autism şi transmiterea de informaţii despre importanţa diagnosticării precoce şi a intervenţiei timpurii. Totodată sunt puse în lumină talentele unice şi abilităţile persoanelor cu autism.

Peste tot în lume, mii de clădiri importante şi case sunt iluminate în albastru pentru a susţine  milioane de persoane şi familii din toată lumea afectate de autism.

Ca în fiecare an, Asociaţia Autism Baia Mare se alătură acestei campanii de conştientizare. Anul acesta ne-am aliniat la campania Autism Europe, folosind sloganul Respect, Acceptare, Incluziune.

În săptămâna 2-8 aprilie Asociaţia Autism Baia Mare organizează o serie de activităţi menite să contribuie la conştientizarea la nivel local a autismului.

Sâmbătă 2 aprilie, de la ora 19.00, băimărenii sunt invitaţi în Piaţa Millennium, unde vor putea participa la deja cunoscutul flashmob şi la lansarea de lampioane albastre.

Apoi, cu ajutorul Primăriei Municipiului Baia Mare vom ilumina în culoarea albastru Centrul Vechi şi Podului Viilor.

Alte două clădiri din oraş vor fi iluminate anul acesta în albastru: Gold Plaza Baia Mare şi clădirea Centrului de Zi Autism Baia Mare, str. V. Babeş nr. 52.

Luni şi marţi, 4-5 aprilie vom desfăşura la Centrul de Zi ateliere de creaţie, gratuite în limita locurilor disponibile, la care pot participa atât adulţi cât şi copii. Vom avea ateliere de olărit, modelaj cu lut şi pictură pe lut, ateliere de creaţie ornamente de Paşti. 

Tot marţi, 5 aprilie, de la ora 10.00, la Hotel Mara, va avea loc o Masă Rotundă cu tema „Exemple pozitive de integrare şcolară a copiilor cu autism”, organizată de F.E.D.R.A.-Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist şi Asociaţia Autism Baia Mare.

 

Miercuri, 6 aprilie, de la ora 18:00, vă invităm la teatru: la Artscape, Piaţa Libertăţii nr.17, se joacă “Groovies” special pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.