Vrei sa obţii rapid şi uşor o fişă medicală pentru angajare? Iată ce trebuie să ştii!

Scris de Decebal Ienasoiu, 19 decembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fisa medicala angajare – StandardMed

Oricând o persoană se angajează, fie pentru prima dată, fie îşi schimbă locul de muncă, va avea nevoie de o fişă medicală pentru angajare.

Acest lucru nu este cerut de persoana sau firma angajatoare, ci este impus de legislaţia curentă, care specifică faptul că oricine doreşte să se angajeze sau să îşi schimbe locul de muncă are nevoie de o fişă medicală pentru angajare, care atestă dacă persoana în cauză este aptă, din punct de vedere medical şi psihologic, să îşi exercite funcţia pe un anumit post.

Care sunt consecinţele lipsei de la dosar a fişei medicale?

În cazul în care ne lipseşte de la dosar fişa medicală pentru angajare, se vor aduce sancţiuni doar angajatorului, conform art. 13 lit. j) 319/2006 – Legea securităţii şi sănătăţii în muncă: „Angajatorii au posibilitatea de a încadra în muncă doar persoane care, în urma examenului medical de specialitate, corespund condiţiilor’’. Astfel, dacă această lege este încălcată, se aplică o amendă contravenţională, ce poate ajunge până la 8000 de Lei!

Ce înseamnă fişa medicală pentru angajare?

Conform definiţiei oficiale, o fisa medicala angajare este un document emis în urma unei serii de examinări medicale amănunţite, făcute de către un cadru medical specializat în medicina muncii, care stipulează dacă o persoana este aptă, aptă condiţionat sau nu este aptă pentru a profesa într-un anumit domeniu de activitate.

De asemenea, costul examenului medical este plătit integral de către angajator.

Fisa medicala angajare – StandardMed

Ce investigaţii medicale sunt necesare?

Examinarile medicale depind de la caz la caz, deoarece au în vedere activitatea desfăşurată de companie, dar şi factorii de risc asociaţi. Astfel, în funcţie de mediul în care se desfăşoară activitatea în cauză, va avea loc o expertiză medicală, necesară obţinerii unei fişe medicale pentru angajare. Această expertiză poate cuprinde: examenul clinic general, examen oftalmologic, audiograma, examen psihiatric, spirometrie, hemograma, precum şi alte examene.

Ce acte trebuie să avem la noi în momentul prezentării la examene?

Nimeni nu îşi doreşte să aştepte pe holurile clinicilor, doar pentru a descoperi că nu are asupra lui toate actele necesare. Iată care sunt acestea:

  • Buletin sau carte de identitate – absolut necesare pentru obţinerea unei fişe medicale pentru angajare.
  • Fişa de solicitare pentru examenul medical de angajare, care este un document tipizat, ce trebuie completat şi semnat de către persoana angajatoare.
  • Fişa de identificare a factorilor de risc profesional, completată de către lucrătorul desemnat/SIPP şi semnată atât de acesta, cât şi de către angajator.
  • În funcţie de caz, cadrul medical specializat poate solicita o adeverinţă de la medicul de familie, care să ateste starea generală de sănătate.

De unde se poate obţine o fişă medicală pentru angajare?

Acest document important poate fi emis doar de către o clinică medicală autorizată în medicina muncii. Probabil că mulţi dintre noi ne-am văzut în situaţia de a aştepta ore în şir pe holuri sau la cozi interminabile. Cu toate acestea, în prezent, clinicile medicale specializate, precum StandardMed, îţi pot elibera fişa medicală pentru angajare în mai puţin de o oră şi jumătate de la completarea formularelor, pentru doar 50 de Lei! Astfel, ai parte de siguranţa cuvenită la locul tău de muncă!