Tuberculoza, diagnosticată în două ore, la Spitalul TBC din Baia Mare

Scris de Lia Bradeanu, 24 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Ziua Mondială de Lupta Împotriva Tuberculozei  este marcată an de an în 24 martie. La nivelul judeţului Maramureş numărul pacienţilor diagnosticaţi cu astfel de probleme de sănătate este în scădere, însă medicii susţin că este bine să ne prezentăm la medic la primele simptome ale bolii având în vedere gravitatea acesteia.

În 2016, la nivelul judeţului Maramureş au fost diagnosticaţi 307 pacienţi cu tuberculoză. După cum susţin cadrele medicale numărul acestora este în scădere. Asta şi datorită faptului că Spitalul de Pneumoftiziologie a fost dotat cu un aparat de detecţie rapidă a tuberculozei. În două ore este identificat microbul tuberculozei permiţând medicilor să înceapă tratamentul adecvat pentru fiecare pacient.

Din cauza stresului, a agitaţiei de zi cu zi, dar şi a alimentaţiei precare mare parte a populaţiei preferă să se trateze mai întâi acasă în momentul în care simt stare de oboseală, febră, tuse sau scădere în greutate. Medicii atrag însă atenţia că este bine să facem un consult de specialitate având în vedere că în spatele acestor simptome poate să se ascundă o afecţiune gravă, precum tuberculoza.

An de an în 24 martie este marcată Ziua de Lupta Împotriva Tuberculozei. În această zi, în 1882, Robert Koch anunţă descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza.

La Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare se derulează în aceste zile o campanie de conştientizare a populaţiei despre această afecţiune. România are ca scop principal  ca până în 2050 să elimine tuberculoza.