Se intensifică eforturile de stopare a extinderii epidemiei de rujeolă

Scris de Lia Bradeanu, 20 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au organizat săptămâna aceasta o videoconferinţă cu tema “Măsuri de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă” menită să dea un nou impuls campaniei de vaccinare.

Din partea Guvernului, au participat ministrul sănătăţii, Florian Bodog, şi ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan. Judeţul Maramureş a fost reprezentat de prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, Carmen Sima, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, Dana Bărbuş, reprezentantul medicilor de familie în Colegiul Medicilor Maramureş, Gheorghe Lascu, reprezentantul Societăţii Medicilor de Familie Maramureş, Vasile Chinta, reprezentantul Asociaţiei Medicilor de Familie Maramureş, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului.

În urma videoconferinţei, precum şi ca urmare a unei adrese a Ministerului Sănătăţii cu aceeaşi temă, Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Maramureş, precum şi primăriile din judeţ se mobilizează pentru a limita epidemia de rujeolă. Instituţia Prefectului a trimis adrese către toate primăriile, în scopul identificării tuturor comunităţilor din localităţile unde există copii nevaccinaţi, în special cele din categoriile vulnerabile (acces dificil la servicii medicale, populaţie romă, fără medic de familie).

Se va elabora o situaţie a copiilor cu vârste între 9 – 11 luni, respectiv între 1 – 9 ani, eligibili la vaccinare, cu precizarea dacă sunt sau nu înscrişi la un medic de familie, precum şi a medicilor de familie, asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari romi disponibili în fiecare comunitate.

De asemenea, se vor intensifica acţiunile de promovare a vaccinării, cu precădere în rândul populaţiei cu acces redus la informaţie.