Primul RMN din judet – la o clinica privata de pe str. Crisan!

Scris de Lia Bradeanu, 24 februarie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aparatul de peste 20 de tone a fost descarcat cu ajutorul unei macarale

Primul aparat de Rezonanta Magnetica Nucleara  din judetul nostru a ajuns vineri in Baia Mare. Adus din Germania, acesta cantareste peste 20 de tone, iar pentru a fi descarcat a fost nevoie de restrictionarea circulatiei pe strada Crisan, cu intrare dinspre strada Horea.

Mircea Rusu, proprietarul aparatului, sustine ca a facut acest efort financiar din dorinta de a veni in sprijinul maramuresenilor, care pana acum au fost nevoiti sa faca astfel de investigatii doar in judetele limitrofe, adica cel mai aproape in Cluj, respectiv Bihor.

De la ora 9 si pana la pranz, circulatia pe strada Crisan, mai sus de Teatrul Municipal, a fost inchisa. Un TIR incarcat cu un aparat RMN a venit tocmai din Germania in Baia Mare. Cei care au facut acest transport sustin ca nu au intampinat greutati si au ramas impresionati de mobilizarea fortelor de ordine si a angajatilor institutiilor de care aveau nevoie.

“Multumim pe aceasta cale tuturor celor care ne-au inteles si au sprijinit demersul nostru. In primul rand Primariei Baia Mare, Politiei, celor de la Electrica”, sustine Mircea Rusu, cel care doreste sa deschida in municipiul nostru o clinica medicala privata.

Investigatiile vor fi facute de sase medici

Inainte de sosirea aparaturii, nemtii au venit de mai multe ori in Baia Mare pentru a face masuratori si a amenaja incaperea in care va functiona RMN-ul.

“Totul a  inceput in luna octombrie 2011. Atunci am decis sa facem aceasta investitie, care costa mult peste jumatate de milion de euro. Ne-am dat seama ca maramuresenii au nevoie de un astfel de aparat. Si in tara noastra se poate dezvolta turismul medical. Trebuie sa incercam si noi. Exista o echipa formata din 6 medici care vor face aceste investigatii. Au fost deja la cursuri de formare, impreuna cu personalul care va lucra aici. Vom lucra cu Casa de Asigurari de Sanatate Maramures. Medicina nu este o afacere, ci, la un moment dat, te gandesti sa faci ceva si pentru semenii tai”, a mai adaugat Mircea Rusu.

Rezonanta Magnetica Nucleara este o tehnica invaziva ce permite scanarea corpului uman prin introducerea sa in interiorul unui magnet. Scanner-ul poate determina tipurile de tesut din corpul uman si poate detecta orice obiect sau formatiune straina, fie ea cat de mica. RMN-ul scaneaza corpul uman strat cu strat, punct cu punct, pentru a crea harti 2D sau 3D a tesuturilor. Diagnosticul poate fi pus cu precizie de cadrele medicale.

  1. Vulpe Floriana Lia a spus: 27 februarie 2012, ora 11:36

    Cinste acelora care-si pun energia,resursele financiare si bunurile in slujba binelui semenilor.Sunt mandra ca pot sa spun ,cu mana pe inima, ca Mircea Rusu este un OM.Ne cunoastem, si nu de azi de ieri, suntem legati prin fire spirituale ,de prietenie ,as spune, dar nu vreau sa se creada ca un anume subiectivism m-ar indeamna ”sa-l tamaiez” pentru vreun folos.Bravo,Mircea, tu stii ca noi, cei de aici, apreciem tot ceea ce faci sau creezi!Fie ca exemplul tau sa -l urmeze si altii cu resurse, sa le dirijeze spre ceva nobil ,de folos,nu sa le risipeasca in investitii discutabile! Dar…fiecare procedeaza dupa cum ii cere sufletul.