Peste 1900 de persoane din Baia Sprie au beneficiat de analize gratuite

Scris de Vasile Gherman, 27 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Serviciul de Ajutor Maltez în România în parteneriat cu Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria derulează un program gratuit de screening medical în mai multe judeţe din ţară, printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene. Programul a fost aplicat în Maramureş (doar în Baia Sprie) în colaborare cu Primăria urbei şi Medspria (societate privată cu acţiuni din partea Consiliului Local şi cetăţeni).

Medicii şi asistenţii au efectuat screening oftalmologic, ortopedic, dermatologic, precum şi teste pentru evaluarea stării generale de sănătate. Perioadă de patru zile au fost examinate 1907 persone, 1184  adulţi şi 723 copii. Programul de screening a fost foarte popular în Baia Sprie, în fiecare zi au fost examinate aproximativ 450  adulţi şi 150  copii. Printre aceştia s-au numărat şi asistaţii Căminului pentru Persoane Vârstnice din localitate. Programul face parte dintr-un proiect socio-medical, care cupride în total 14 judeţe din România, în care vor fi examinate medical aproximativ 8400 de persoane.
Tot în cadrul proiectului au loc întâniri cu medici de specialitate şi cursuri de prim ajutor pentru voluntarii maltezi. Proiectul socio-medical se va încheia pe 30 decembrie 2020, iar rezultatele acestuia vor fi prezentate autorităţilor locale şi centrale pentru a le ajuta în formularea strategiilor privind prevenţia bolilor.

V. Gherman