Ministrul Sănătăţii a găsit vinovaţii pentru problema vaccinării. Urmează demiteri

Scris de Mioara Maxim, 26 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Florian Bodog

Florian Bodog

În urma analizei riguroase a raportărilor din teritoriu şi a evaluării de performanţă în cazul Direcţiilor de Sănătate Publică privind implementarea campaniei naţională de vaccinare, ministrul Sănătăţii,  Florian Bodog, a luat decizia de a schimba conducerea executivă a unora dintre aceste instituţii.

 

Propunerea de schimbare a reprezentanţilor DSP a fost prezentată Primului Ministru,  Mihai Tudose, în scopul eficientizării activităţii instituţiilor de sănătate publică la nivel local.

 

Direcţiile de Sănătate Publică reprezintă actori importanţi în strategia naţională de creştere a ratei de vaccinare împotriva rujeolei şi a altor boli contagioase. Obiectivul asumat de România privind acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de 95%, un nivel care asigură protecţia deplină a populaţiei împotriva situaţiilor de epidemie, notează stiripesurse.

 

După cum se poate constata din Raportul privind Programul Naţional de Vaccinare, publicat miercuri de Ministerul Sănătăţii, un număr de 5 direcţii de sănătate publică nu au reuşit să îşi îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel judeţean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat.

 

Prin urmare, neîndeplinirea misiunii legale privind realizarea programului naţional de vaccinare a pus în mişcare o serie de acţiuni şi sancţiuni menite să îmbunătăţească performanţa acestor organisme locale.

În acest scop, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcţie a directorilor executivi şi a celor care ocupă funcţia de directori executivi adjuncţi sănătate publică ai direcţiilor de sănătate publică din următoarele judeţe: Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov. În cazul celorlalţi directori de direcţii de sănătate publică din ţară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris.

 

Ştirea iniţială

Ministrul Sănătăţii ar urma să anunţe miercuri demiteri din sistemul de sănătate, în urma raportului întocmit de minister ajungându-se la concluzia că responsabili de situaţia vaccinării sunt reprezentanţi din direcţiile de sănătate publică, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

 

Decizia a fost luată de ministrul Sănătăţii Florian Bodog, după o discuţie de mai bine de o oră cu premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria.

În cadrul discuţiilor, ministrul Sănătăţii i-a prezentat şefului Executivului un raport privind situaţia vaccinării la nivel naţional. De asemenea, ministrul ar fi stabilit şi un grafic pentru aplicarea măsurilor necesare, ce urmează să fie prezentat public.

Între „vinovaţi” s-ar afla reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică.

 

Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Florian Bodog să facă public şi raportul asupra situaţiei vaccinării.
Tudose a declarat miercuri că nu îl demite zilele acestea pe ministrul Sănătăţii Florian Bodog, însă va avea o întâlnire cu acesta, care trebuie să-i prezinte un raport asupra problemei vaccinării.

„Nu, nu-l demit pe Bodog astăzi şi nici mâine”, a replicat premierul Mihai Tudose, întrebat dacă ministrul Sănătăţii este în pericol de a fi remaniat.

Tudose a explicat că nu este vorba de oameni, ci de sistem, urmând să se stabilească dacă, în ceea ce priveşte subiectul vaccinării, este vorba de un „sistem imperfect” sau despre o vină individuală.

Premierul a mai afirmat că un parinte care refuză să îşi vaccineze copilul îi pune viaţa în pericol, arătând că există părinţi care sunt decăzuţi din drepturile părinteşti pentru fapte „mult mai puţin grave”.

„Din punctul meu de vedere, personal, vă spun că acel părinte care refuză vaccinarea şi pune în pericol, inconştient, viaţa copilului şi decide el asupra copilului, dacă copilul respectiv face sau nu poliomelită, face sau nu rujeolă, moare sau nu, eu cred că aici tot ceea ce înseamnă servicii sociale, Protecţia Copilului, iertaţi-mă, dar alţi părinţi sunt decăzuţi din drepturi pentru fapte mult mai puţin grave. Când un părinte îşi condamnă practic la moarte, iertaţi-mă, nu ştiu în ce măsură se mai poate vorbi despre drepturi părinteşti”, a mai spus Tudose.

Tudose a admis însă că este nevoie de soluţii „de bun-simţ”, dar în conformitate cu legea.