Medicii de familie nu văd cu ochi buni imunizarea copiilor în şcoli

Scris de Lia Bradeanu, 08 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Părinţii care nu îşi vor vaccina copiii riscă să fie drastic sancţionaţi. Conform unui proiect de lege, vaccinarea va fi făcută la cabinetele şcolare, deşi acestea sunt insuficiente. Medicii de familie ripostează şi susţin că proiectul este prost gândit.

Părinţii care îşi înscriu copiii la şcoală trebuie să prezinte o adeverinţă cu vaccinurile pe care elevul le-a făcut de-a lungul anilor.
În cazul în care acesta nu a fost imunizat corespunzător, în termen de un an va trebui să fie vaccinat. În cazul în care părintele refuză acest lucru, acesta va fi sancţionat. Medicii de familie susţin că proiectul de lege este binevenit din acest punct de vedere.
Pe de altă parte medicii de familie maramureşeni nu acceptă ideea ca imunizarea să fie făcută la cabinetele medicale şcolare. Asta pentru că la nivelul judeţului acestea sunt insuficiente. De asemenea, baza de date existentă în momentul de faţă este bine pusă la punct, iar treptat, după cum susţin medicii, aceasta se va pierde.

Părinţii susţin că au încredere în vaccinarea copiilor. Însă sunt de părere că fiecare familie trebuie să decidă dacă doreşte sau nu imunizarea micuţilor lor.

Conform noului proiect de lege, ministrul Liviu Marian Pop promite că va face demersurile necesare să angajeze minim 30 de cadre medicale şcolare. Însă, după cum susţin medicii de familie şi aşa ar fi insuficienţi, având în vedere că la nivelul municipiului Baia Mare sunt doar patru cabinete şcolare care nu ar face faţă niciodată la imunizarea tuturor copiilor.