Datorită gripei în spital s-au internat 24 maramureşeni

Scris de Vasile Gherman, 01 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Rares Pop

 

 

În judeţul Maramureş afecţiunile respiratorii (gripă/pneumonie) sunt ţinute sub supraveghere atentă, iar în spitate s-au luat măsuri de prevenţie.

Se realizează triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ de către asistentul medical şi există o bună colaborare între Direcţia de Sănătate Publică Maramureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş. Potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, doctor Rareş Pop, în judeţ este efectuată monitorizarea săptămânală şi s-au administrat peste 38.000 de doze de vaccin antigripal la persoanele de risc catagrafiate. Numărul total de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare a fost cu 49,5% mai mare faţă de aceeaşi perioadă  (21-27 ianuarie) a sezonului precedent. Anul acesta, în acelaşi interval de timp, numărul cazurilor de pneumonii a fost cu 23,3% mai mare. Din cele 25 cazuri de gripă, 24 sunt cazuri clinice de gripă internate la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare şi un caz de gripă AH1, confirmat de laboratorul INCD MM „Cantacuzino”. Toate aceste cazuri de gripă au fost confirmate la persoane nevaccinate antigripal (20 cazuri în mediul urban şi cinci cazuri în mediul rural).

 

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă

Medicii recomandă următoarele măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă: evitarea aglomerărilor urbane; evitarea, pe cât posibil a contactului cu persoanele bolnave; spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave; izolarea bolnavului de restul familiei într-o încăpere corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade Celsius); folosirea batistelor igienice în caz de tuse sau strănut; aerisirea frecventă a încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade Celsius; menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru a evita transmiterea bolii în comunitate şi unităţi de învăţământ; evitarea vizitării bolnavilor sau persoanelor suspecte de gripă; triaj epidemiologic zilnic la intrarea în colectivitate pentru a preveni răspândirea virozelor respiratorii, inclusiv a gripei. Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Directorul Rareş Pop a spus că la nivelul unităţilor sanitare s-au luat următoarele măsuri de prevenire: limitarea accesului vizitatorilor în spital; respectarea procedurilor standard şi specifice pentru calea de transmitere respiratorie; respectarea normelor de igienă personală; declararea săptămânală a cazurilor de viroze/gripe/pneumopatii diagnosticate clinic, conform metodologiei; asigurarea tratamentului cu medicamente antivirale şi refacerea stocurilor în cazul epuizării acestora; vaccinarea personalului medical şi auxiliar nevaccinat; restricţionarea la minim a accesului vizitatorilor (o singură persoană/pacient, timp maxim cinci minute şi păstrarea unei distanţe de minim un metru faţă de pacient) şi echipament de protecţie contra infecţiilor transmise aerogen (măşti, mănuşi, halate). În colectivităţile de copii măsurile de prevenire a gripei impun triaj epidemiologic zilnic, cu excluderea din colectivitate a copiilor cu simptomatologie de boală respiratorie; asigurarea măsurilor de igienă riguroasă; informarea Direcţiei de Sănătate Publică în cazul apariţiei de focare cu minim trei cazuri de viroze respiratorii/gripa/clasă sau o rată de absenteism de peste 20% în creşă/grădiniţă/şcoală din aceste cauze timp de minimum trei zile consecutiv. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit ca instituţiile abilitate să monitorizeze evoluţiei situaţiei cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii în judeţ şi să comunice, cu celeritate, cazurile de gripă noi confirmate.
Vasile Gherman