Asistenţa medicală, temă de discuţie la întâlnirea Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice

Scris de Lia Bradeanu, 30 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi, 30 martie, la Palatul Administrativ din Baia Mare, a avut loc întâlnirea Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice, a cărei temă a fost “Îmbunătăţirea asistenţei medicale pentru persoanele vârstnice”.

În cadrul întâlnirii, Ştefan Lupşa, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, a reiterat ideea distribuţiei gratuite către pensionari, pe bază de reţetă, a medicamentelor din farmacii care se apropie de termenul de expirare. Dr. Lazăr Dan, medic-şef la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Maramureş, a arătat că acest deziderat ar fi greu de îndeplinit, atâta vreme cât nu există cadrul legislativ necesar.

De asemenea, Ştefan Lupşa a subliniat necesitatea dezvoltării domeniului îngrijirilor socio-medicale la domiciliu, pe bază de anchete sociale, aceasta fiind o soluţie alternativă şi de preferat, faţă de casele de bătrâni. Dr. Rareş Pop, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, a amintit faptul că în unităţile administrativ-teritoriale îşi desfăşoară activitatea asistenţii comunitari, care ar trebui să aibă o evidenţă clară a bătrânilor singuri, cu diagnosticele lor şi tratamentul prescris de medic, astfel încât aceştia să fie ajutaţi.

Subprefectul Gavriş Ardelean, cel care a condus şedinţa, s-a interesat despre evoluţia stării de sănătate a maramureşenilor, iar răspunsul primit a fost că nevoia de servicii medicale este din ce în ce mai mare, întrucât populaţia îmbătrâneşte de la un an la altul, iar sumele care se cheltuie cu asigurările de sănătate sunt tot mai însemnate.