„Anul asistentei medicale şi al moaşei”

Scris de Vasile Gherman, 08 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Anul acesta este anul asistentei medicale, a infirmierei sau moaşei în România sau oriunde ar lucra la nivel global.

Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat la începutul acestui an că anul 2020 va fi desemnat „Anul asistentei medicale şi al moaşei”, în onoarea aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Florence Nightingale, cea care a pus de fapt bazele sistemului modern de sănătate.

Anul 2020 este important pentru OMS în contextul consolidării activităţii şi titulaturii de asistentă medicală şi moaşă pentru întreg sistemul de sănătate, la nivel global. Conform organizaţiilor internaţionale, asistentele şi moaşele sunt esenţiale pentru menţinerea şi adecvarea stării de sănătate a populaţiei în toată lumea şi pe toate continentele. Asistentele medicale şi moaşele reprezintă peste 50 la sută din totalul forţei de muncă locale în multe ţări. În acelaşi timp, se estimează că acest domeniu, al asistenţei medicale, va înregistra un deficit de forţă de muncă de 50 la sută până în 2030.

Liderii din domeniul sănătăţii la nivel mondial spun că în statele cu economii în curs de dezvoltare sau ţări cu venituri mici, acest palier profesional reprezintă „podul” dintre comunitate şi instituţiile de sănătate. Rolul asistentei medicale aflate în prima zonă de acces şi comunicare a informaţiilor dinspre instituţiile medicale către societate este extrem de important.

La nivel naţional, se vor organiza mai multe evenimente dedicate acestei profesii. Acesta este un moment bun de luat în calcul şi pentru cei care profesează dar şi pentru cei aflaţi la primul job de a participa la acţiunile în acest sens, de a-şi extinde activităţile curriculare şi de acumulare a noi experienţe şi abilităţi.

Poate fi o oportunitate doar prin simplul fapt că OMS a declarat 2020 „Anul asistentei medicale şi al moaşelor”, ştirile, evenimentele, oportunităţile de joburi, trainingurile, internshipurile şi oportunităţile de specializare să vină mai aproape de cei interesaţi, inclusiv prin Medijobs, dar şi prin intermediul platformelor de ştiri şi de evenimente medicale.

V. Gherman