Tabăra tinerilor ortodocşi la Mănăstirea Chiuzbaia

Scris de Vasile Gherman, 11 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a făcut o vizită la Mănăstirea Chiuzbaia, stareţ protos. Varlaam Coroian. În „Athosul de Maramureş” , sunt găzduiţi în tabără copiii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare (ATOPBM).

Tabăra, care se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin se află la a VI-a ediţie şi are deviza „Tinereţe, misiune şi comuniune”. Acţiunea se derulează cu susţinerea tinerilor din Parohia Dumbrăviţa, pr. Bogdan Ciocotişan, preşedintele ATOPBM, Parohia „Sfinţii Arhanghli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare, pr. paroh Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Parohia Tăuţii de Sus, pr. paroh Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” Baia Sprie şi al unor binefăcători.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a rugat împreună cu tinerii ortodocşi, a vizitat Muzeul Mănăstirii Chiuzbaia, unde a admirat obiectele tradiţionale ţărăneşti, pe care le-a mânuit aducându-şi aminte de copilăria din satul natal Rozvlea, a intrat în jocurile copiilor, i-a admirat cum ştiu să cânte şi cum trăiesc bucuria tinereţii, a lăsat impresiile personale în Sfânta Evanghelie şi a dăruit fiecărui copil câte o iconiţă sfinţită.

Copiii şi-au exprimat dorinţa ca şi la anul să se întâlnească tot aici, în tabăra de sub Muntele Igniş, de la Mănăstirea Chiuzbaia, aflată într-un loc deosebit de pitoresc, în mijloc de codru. ”. Multă lume merge la mănăstire şi din respect pentru stareţul Varlaam Coroian, care a făcut aici lucruri minunate, construind un ansamblu monahal (o biserică, clădirea cu chilii, un altar de vară, stăreţie, o bucătărie, sala de mese, clădire cu 20 louri de cazare, trapeză, gard de piatră împrejmuitor  etc.), pe coama unui deal pentru a fi mai apropiat de Cer, astfel încât rugăciunile să ajungă mai rapid la Dumnezeu. Aici, stareţul Varlaam Coroian, ca un pusnic, se roagă pentru noi toţi şi pentru mântuirea noastră. Cu toţii sperăm ca rugăciunile să fie ascultate de Bunul Dumnezeu milostiv şi iertător pentru toate fărădelegile noastre. Aşezământul din Chiuzbaia a fost realizat între anii 1995-1998. Biserica a fost construită din zid şi pictată cu purtarea de grijă a preotului paroh de la biserica din sat, Viorel Mada.

Vasile Gherman