Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

Scris de Vasile Gherman, 21 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Azi, când Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, va oficia Sfânta Liturghie Arhierească şi va rosti cuvânt de învăţătură la Paraclisul Episcopal de la Centrul Eparhial din Baia Mare, cu începere de la ora 10,00.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, va oficia Sfânta Liturghie Arhierească şi va predica, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, la Mănăstirea Scărişoara Nouă.

Azi, este o zi specială pentru Ansamblul arhiectural bisericesc ortodox  din Baia Sprie. Bisericuţa de lemn, „poartă de intrare în Maramureşul Voievodal”, îşi sărbătoreşte hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena”. Este un prilej de aleasă sărbătoare şi bucurie sfântă pentru toţi preoţii slujitori şi credincioşii evlavioşi din comunitate care participă la eveniment. Este ziua de cinstire a sfinţilor, care sunt patronii spirituali şi povăţuitorii neconteniţi ai comuniăţii bisericeşti din oraşul Baia Sprie, motiv pentru care Consiliul Parohial, în frunte cu preoţii slujitori dr. Marius Cătană şi Virgil Pîslă, invită credincioşii din oraş să ia parte la bucuria lor sufletească, participând la Sfânta Liturghie săvârşită de un restrâns sobor de preoţi. Cu toţii se vor împărtăşi de binecuvântarea lui Dumnezeu, care se va pogorî asupra tuturor prin mijlocirea Sfinţilor prăznuiţi. Este o tradiţie ca atunci când una din cele două biserici ortodoxe din oraş îşi serbează hramul, în cealaltă să nu se oficieze sfînta liturghie, pentru a putea fi prezenţi împreună cât mai mulţi credincioşi la cea mai mare sărbătoare a unei biserici care este marcarea hramului.