Sarbatoare in comunitatea ortodoxa din Laschia

Scris de Vasile Gherman, 13 octombrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

PS Justin Sigheteanul  s-a aflat in mijlocul comunitatii ortodoxe din Laschia si a resfintit biserica monument-istoric din cadrul acestei parohii din Protopopiatul Lapus.

Dupa oficierea programului de resfintire, episcopul Justin a liturghisit si a predicat credinciosilor prezenti la aceasta manifestare religioasa.

Parintele paroh a primit rangul de iconom, iar restauratorii si toti cei ce au avut o contributie mai insemnata la realizarea restaurarii bisericii, diplome de vrednicie. La finalul sfintei liturghii a fost oficiat si un parastas pentru ctitorii si binefacatorii trecuti la Domnul.

Din inscriptia aflata sub sticla in altar rezulta ca “aceasta sfanta biserica a fost edificata intre 1857 si 1861, din contributia benevola a poporului credincios din Laschia, la indemnul lui Ioan Dotita, epitrop si fat, Vasilie Filip, cantor si corator, Grigore Ciopas, paroh si protopop.

Biserica este construita din lemn, cu temelie de piatra, avand forma bisericilor vechi din Maramures. Catapeteasma este pictata in stil bizantin de catre un pictor necunoscut si se pastreaza in bune conditii.