Săptămâna patimilor pentru credincioşii ortodocşi şi greco catolici

Scris de Vasile Gherman, 22 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ieri, pentru credincioşi a fost o sărbătoare a bucuriei. Azi, ca de altfel toată săptămâna, este o perioadă de tristeţe. Oamenii se îmbracă în negru, ajună şi postesc mai aspru, sunt miloşi, plând şi se tânguiesc. În biserici se oficiază rugăciuni specifice menite să comemoreze patimile Domnului nostru Iisus Hristos. 

Intrarea Domnului în Ierusalim, împreuna cu Sâmbăta lui Lazăr, de care este indisolubil legată, inclusiv liturgic, fac trecerea de la perioada Postului Mare, care ia sfârşit în seara de vineri care preceda Sâmbăta lui Lazăr, la Săptămâna Mare, a Patimilor şi a Învierii Mântuitorului. Ele cuprind intrarea Domnului în Ierusalim, călare pe mânzul asinei, precum şi ungerea Lui în Betania de către Maria, sora lui Lazăr cel înviat din morţi. Ortodocşii şi catolicii au sărbătorit această zi ca pe una de bucurie, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeţii. Preoţii au sfinţit ramurile de salcie aduse la biserică de coratorii sau chiar de credincioşi. Aceste ramuri (numite, cu un nume mai vechi, şi stâlpări, de unde denumirea de Duminica Stâlpărilor) de salcie, de smochin sau de palmier care amintesc de cele cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea Sa în Ierusalim. La sfârşitul Sfintei Liturghii, preoţii dr. Marius Cătană şi Virgil Pâslă, de la Biserica Ortodoxă ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” au rostit asupra lor o rugăciune de binecuvântare, apoi au stropit cu agheasmă, sfinţindu-le, apoi le-a distribuit credincioşilor. Aceştia le-au dus acasă şi le-au împodobit cu ele icoanele, păstrându-le cu grijă. Datorită faptului că Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare a bucuriei, Biserica a modificat rânduiala postului, astfel că în această zi a fost dezlegare la peşte şi icre.

Slujbe care pregătesc Învierea Domnului

În acestă săptămână credincioşii sunt părtaşii unui post aspru, cu multă milostenie, bunătate şi tristeţe. În sfintele lăcaşe de cult se oficiază rugăciuni specifice la care participă un număr foarte mare de credincioşi. Începând din Joia Mare şi şi până la Înviere, bisericile sunt împodobite în veşminte negre pentru a aduce aminte de patimile Domnului nostru Iisus Hristos. În această Săptămână a Patimilor, credincioşii ortodocşi şi catolici se pregătesc mai aspru, prin post şi rugăciune, pentru a întâmpina Paştele, cea mai mare sărbătoare creştinească. În biserici se oficiază sfinte rugăciuni specifice Învierii Domnului, iar credincioşii se spovedesc pentru a primi cu sufletul curat pe Mântuitorul. După ce toată săptămâna participă la sfintele rugăciuni din Săptămâna Patimilor, sâmbătă noaptea se vor îmbrăca în haine noi, frumoase şi strălucitoare şi se vor îndrepta spre sfintele lăcaşe de cult pentru a participa la Slujba Învierii.

Săptămâna postului aspru pentru credincioşii ortodocşi şi catolici

Săptămâna Patimilor începe azi, unde la biserici se oficiază sfinte rugăciuni şi spovedanii. La Biserica Greco-Catolică ”Sf. Maria” din Baia Maren, preotul paroh Mircea Indrea oficiază azi şi mâine Sfânta Liturghie de dimineaţă, iar de la ora 18, Liturghia înaintesfinţitelor. Miercuri dimineaţa, începe Slujba Utreniei, iar după masă se oficiază Calea Sfintei Cruci, urmată de Liturghia înaintesfinţitelor. în Joia Mare, are loc Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare, urmată de Slujba Spălării Picioarelor, oficii la care sunt aşteptaţi să participe preoţii din dieceză. Seara începe Denia celor 12 Evanghelii. În Vinerea Mare, zi de post şi ajun (zi aliturgică) are loc slujba Vecernie şi Prohodul Domnului. În Sâmbăta Mare, seara are loc Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare, Utrenia şi Învierea Domnului de la ora 24.

Programul episcopilor

Preasfinţitul dr. Iustin, episcop al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, oficiază în această săptămânăa la Catedrala Episcopală ”Sf. Treime” din Baia Mare. În Vinerea Mare şi din Sâmbăta Mare (după Liturghia de dimineaţă), până după Duminica Tomii, nu se fac mărturisiri. De asemenea, în Săptămâna Mare şi în Săptămâna Luminată, nu se ridică parastase. în Joia Mare, de la ora 8, PS dr. Iustin, săvârşeşte Liturghia Sf. Vasile cel Mare împreună cu Vecernia la Catedrala Episcopală. De la ora 17.00 PS dr. Iustin săvârşeşte Denia celor 12 Evanghelii. Vineri, 14 aprilie, de la ora 17.00, PS dr. Iustin săvârşeşte Denia Prohodului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare. Sâmbăta, 15 aprilie, de la ora 24.00, PS dr. Iustin săvârşeşte Slujba Învierii Domnului, urmată de Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Baia Mare. De la ora 17.00, Preasfinţia Sa oficiază Denia celor 12 Evanheli. Duminică, în Ziua de Paşti, de la ora 12, PS dr. Iustin oficiază Slujba Vecerniei (a doua Înviere), la Catedrala Episcopală ”Sf. Treime” din Baia Mare.

PS dr. Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului va fi prezent în Joia Mare la Bucureşti, pentru Sfinţirea Marelui Mir. Vineri, 26, aprilie, de la ora 17.00, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul săvârşeşte Denia Prohodului Domnului, iar sâmbătă, 27 Aprilie, de la ora 24.00 oficiază Slujba Învierii Domnului, urmată de Sfânta Liturghie la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare. Duminică, 28 aprilie începe Învierea Domnului, de la ora 12.00, apoi săvârşeşte Slujba Vecerniei (a doua Înviere) la biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Satu Mare. Credincioşii se vor îndrepta în număr mare către sfintele lăcaşe de cult pentru a pregăti cum se cuvine Sărbătoarea Paştelui. Vor participa la Sfintele Liturghii, se vor spovedi şi împărtăşii, vor cerceta bolnavii, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, cărora le vor oferii multe daruri specifice perioadei în care ne aflăm. Apoi, cu toţii, vor aştepta ziua cea mare a Învierii Domnului, în care se vor bucura, vor gusta Paştile şi mâncărurile tradiţionale, profitând din plin de momentul reîntregirii familiei, aşa cum se procedează la această mare sărbătoare.

V. Gherman