Romano-catolicii l-au omagiat pe Sfantul Anton de Padova

Scris de Vasile Gherman, 17 iunie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cu aceeasi ocazie a fost marcata si intoarcerea preotilor franciscani in Baia Mare

Momente frumoase si clipe de neuitat pentru credinciosi romano-catolici din Baia Mare. In Piata Pacii, peste 500 de credinciosi s-au adunat recent pentru a-l sarbatori pe Sfantul Anton de Padova, ocazie cu care s-a marcat si evenimentul legat de reintoarcerea preotilor franciscani in Baia Mare.

Dupa cum se stie, acestia au fost nevoiti sa plece in anul 1948 (ca urmare a acelui decret controversat) si s-au intors in tara dupa Revolutie, avand sediul la Roman (judetul Neamt). La evenimentul din Baia Mare au fost prezenti episcopul romano-catolic Eugen Schönberger, responsabilii provinciilor franciscane din Romania, preotul superior Catalin Emilian si Zsolt Kolno. De asemenea, au fost prezenti preotii romano-catolici si franciscani din Baia Mare si imprejurimi. Inaltii prelati au fost primiti de un grup numeros de copii imbracati in haine de prima impratasanie, dar si de grupul de barbati in straie de miner. Cu aceasta ocazie, episcopul Schonberger a facut referire la sarbatoarea reintoarcerii preotilor franciscani in Baia Mare. Acest eveniment a avut loc anul trecut, pe 14 septembrie, cand la Biserica franciscana cu hramul „Sf. Nicolae” din Piata Pacii s-au instalat preotii Stanica Maties si Florin Bogdan (din partea provinciei din Romania). Anul acesta, pe 4 ianuarie, din partea provinciei maghiare, a venit preotul Stefan Lacatusu.

Sfantul Anton – sfantul universal

Toata lumea il cunoaste pe Sfantul Anton si vorbeste de binefacerile pe care le imparte tuturor celor care alearga la dansul. De multe ori, puterea acestui sfant intrece asteptarile evlaviosilor care isi pun increderea in el. Faima de Facator de minuni ce o avea, inca traind pe pamant, i se cuvine si azi si crestinatatea toata i-o acorda cu bucurie. Bisericile zidite in cinstea lui sunt nenumarate altarele inchinate amintirii lui si se gasesc atat in catedralele marete ale oraselor, cat si in modestele bisericute de la sate. Icoana lui, prezenta in casele crestine, strajuieste la loc de cinste fericirea familiilor, putem zice, pe intreg cuprinsul pamantului. Sfantul Anton este sfantul universal, si aceasta popularitate i-a adus-o tocmai faima minunilor sale. Sfantul Anton insa este si un stralucit model de sfintenie crestineasca. Virtutile sale eroice au fost acelea ce l-au facut atat de placut lui Dumnezeu si au dat totdeauna putere deosebita rugaciunilor lui.

Se cuvine, deci, ca toti crestinii sa-l aiba ca exemplu de urmat in virtutile crestinesti, pentru ca, imitandu-l, sa-l induplece mai usor a mijloci pentru dansii la Dumnezeu pentru a le dobandi harurile cerute. Iata pentru ce, la datele cele mai insemnate din viata lui, trebuie sa unim si indemnul la imitarea insusirilor sale sufletesti, care l-au facut sa fie iubit de Dumnezeu si de oameni si i-au adus marirea nepieritoare de sfant cunoscut oriunde, sau cum il numea Papa Leon al XIII-lea, Sfantul lumii intregi.

Sfantul s-a nascut la Lisabona

Lisabona, frumoasa capitala a Portugaliei, este locul unde s-a nascut Sfantul Anton, la 15 august 1195, dintr-o familie coboratoare din nobila vita a Bouillonilor. Ii placea rugaciunea si petrecea bucuros ceasuri intregi, zilnic, in casa Domnului, inchinandu-se cu credinta si slujind preotilor la sfantul altar. Avea o minte agera, patrundea usor orice adevar, de aceea de timpuriu s-a apucat de invatatura si, ca sa poata sa se adanceasca mai liber in stiinta, a intrat in seminarul catedralei – pe atunci singura scoala superioara cautata. Inima lui cea buna, milostiva cu cei saraci, avea sa se desavarseasca aici si mai mult si, prin virtutile crestinesti deprinse, sa se faca vrednic de daruri minunate suprafiresti.

Cand a implinit 15 ani, a cunoscut pe deplin desertaciunea pamanteasca si, pentru a-si pune la adapost virtutile ingeresti, pe de o parte, si pentru a se sti daruit cu totul in slujba lui Dumnezeu, pe de alta parte, s-a calugarit in Manastirea Canonicilor regulari ai Sfantului Augustin, din apropierea orasului sau natal. Dorind apoi o deplina singuratate dupa care se zbatea sufletul sau, a trecut in manastirea din Coimbra. Ravna cea mare cu care a pornit pentru deprinderea virtutilor calugaresti si stiinta luminoasa ce o agonisise timp de 9 ani il duc la darul preotiei, pe care l-a primit in anul 1219.  Anton se puse cu tot zelul in slujba sufletelor si alerga acolo unde era primejdia mai mare. Timpurile erau foarte triste si moravurile stricate. Puterea lui de a convinge, ajutata de stiinta teologica ce o stapanea, si mai ales sfintenia vietii lui, aduceau insa in suflete lumina si taria necesara sa se intoarca la Dumnezeu. Minunile cu care insotea adesea predicarea cuvantului mantuirii zguduiau adanc sufletele si le duceau la indreptare adevarata.

Sfantul Anton a fost ales, de insusi Sfantul Francisc, sa invete teologia pe ceilalti calugari din manastirea din Bologna (Italia), unde a demonstrat ca este vrednic de titlul de doctor in teologie ce avea sa i-l dea obstea. Ca om de conducere in familia franciscana, a ridicat mai multe manastiri si tot in acest timp si-a scris si predicile sale preafrumoase asupra Psalmilor. Minunile au ramas totusi oriunde semnele cele mai vadite care au aratat sfintenia si puterea cereasca cu care il inzestrase Dumnezeu s-au implinit.

Este admirat in toata lumea

O viata atat de rodnica in virtuti si fapte bune merita insa rasplata si Dumnezeu se grabi sa-si rasplateasca sluga Sa credincioasa. Intr-adevar, Sfantul Anton se imbolnavi de hidropizie, iar la 13 iunie 1231, isi lua zborul spre plaiurile cele vesnice, la varsta de 36 de ani. Moartea i-a fost luminata de aratarea Domnului Cristos si a Maicii Sale, care au venit sa-l mangaie si sa-i duca in cer sufletul. Dupa moartea Sfantului Anton, minunile au continuat si s-au inmultit, asa ca, de-abia trecu un an de la moartea lui slavita, ca deja Papa Grigoriu al IX-lea, aflandu-se in orasul Spoleto, l-a pus in sinaxarul sfintilor, dand astfel crestinilor un nou patron puternic pe langa Dumnezeu si un exemplu stralucit de urmat.

Dar Sfantul Anton nu e admirat numai in Padova, ci oriunde. Crestinii stiu aceasta si, de aceea, alearga bucurosi la bisericile inchinate lui, ingenuncheaza inaintea statuetelor si icoanelor lui, ba mai mult, tin la loc de cinste in casele lor icoana Sfantului, caci stiu ca a te ruga Sfantului Anton si a fi ascultat e unul si acelasi lucru.

  1. pp a spus: 20 iunie 2010, ora 08:53

    biserica de pe str.teatrului are ocrotitor pe sf nicolaie cea din piata pacii sf anton de padova,cind s-au prezentat bisericele din oras aceasta a fost omisa de pe lista,va rog nu fiti asa superficiali