Protopopii ortodocşi la ora bilanţului

Scris de Vasile Gherman, 06 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat şedinţa anuală cu protoiereii, celor opt protopopiate, care a avut loc în sala „Justinian Arhiepiscopul” de la Centrul Eparhial. La întrunire au participat Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, şi membrii Permanenţei Eparhiale. Înainte de şedinţa cu protopopii, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat, în Paraclisul Episcopal, Sfânta Liturghie Arhierească, urmată de o rugăciune pentru buna desfăşurare a şedinţei. Cu această ocazie s-a analizat felul în care protopopii şi-au desfăşurat activitatea în cadrul protopopiatului şi şi-au evaluat, la rândul lor, activitatea preoţilor din subordine. Pentru că suntem în „Anul omagial al satului românesc”, s-a discutat despre un proiect de program care să se desfăşoare pe parcursul întregului an, nu doar la nivel eparhial sau protopopesc, ci şi la nivel de fiecare unitate, fiecare comunitate, fiecare parohie, fiecare mănăstire.

 

Un loc aparte în munca protoiereilor îl ocupă şi activitatea social-filantropică, pe care o desfăşoară continuu: S-au desfăşurat, pe lângă programul consacrat Centenarului Marii Uniri din 1918, în fiecare comunitate, mai multe proiecte. „ Îmbracă un copil de sfintele sărbători de Paşti”, „Ghiozdanul micului creştin” (care are în vedere copiii care încep un nou an şcolar şi au posibilităţi materiale mai reduse), „Ofer un dar de sfintele sărbători ale Naşterii Domnului”. „Acestea sunt trei proiecte la nivel eparhial, care au făcut posibilă ajutarea foarte multor tineri, foarte multor copii şi se vede dinamica vieţii bisericeşti şi conştientizarea slujirii preoţilor şi în acest sens. Apoi, la nivel social-filantropic, mai sunt şi alte proiecte. Avem bucuria a foarte multe tabere cu tinerii. Peste 5.000 de tineri au fost în taberele organizate, care au depăşit 180 la număr, ceea ce înseamnă că dinamica activităţilor cu tineretul este una deosebită. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru ceea ce s-a realizat şi Îl rugăm să ne ajute ca în anul în care am intrat să punem pe picioare un proiect inedit prin organizarea a 10 biblioteci la nivel rural, şapte în ţară şi trei, probabil, la comunităţile de maramureşeni şi sătmăreni plecate afară din ţară, unde se vor dărui din partea Bibliotecii Judeţene, prin dl. director Teodor Ardelean, în parteneriat cu Episcopia noastră, între 5.000 şi 10.000 de volume de cărţi. Deci, se vor alcătui şi se vor organiza aceste biblioteci, în special la aşezămintele unde se fac tabere cu tineretul. Este un proiect inedit şi-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să putem să-l desăvârşim până la sfârşitul acestui an şi să ne bucurăm de realizarea lui”, mărturiseşte episcopul dr. Iustin.

 

Vizate activităţile social-filantropice şi implicarea tineretului

O prezentare detaliată a activităţii social-filantropice a făcut-o arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial pe acest domeniu, care a mai vorbit şi despre proiectele de viitor, care se vor derula începând din acest an.

Preotul dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, a vorbit despre bogata activitate bisericească derulată anul trecut. „Ne bucurăm că şi în protopopiatul nostru Lăpuş am reuşit să organizăm cea de a XIV-a ediţie a taberei creştine „Dragoste şi prietenie”, o tabără care, în cei peste 14 ani de existenţă, a găzduit peste 2.200 de tineri participanţi. Unii dintre ei au ajuns să fie voluntari şi chiar să se implice foarte activ în această tabără. Este ceea ce ne bucură şi pentru noi, Protopopiatul Lăpuş, această tabără este o emblemă cu care ne mândrim”, spune protopopul Florin Stan.

Protopopul Oaşului Marcel Malanca a vorbit despre o activitate dinamică, organizată şi filantropică. Protopopiatul Oaş, anul trecut s-a implicat în 10 proiecte de lucru cu tineretul. „Avem patru tabere în protopopiat, iar anul acesta vom mai avea una în plus. În anul Centenar 2018 am desfăşurat un concurs foarte amplu, cu aproape 100 de tineri oşeni, îmbrăcaţi în straie populare, mărturisitori ai valorilor tradiţionale şi religioase”, înceheie protopopul Marcel Malanca.

„Activitatea Biroului de tineret, care activează în cadrul Sectorului Teologic-Educaţional, se împarte pe două ramuri extraordinar de importante. Întâi de toate, vizăm partea de tineret. În 2018, în cadrul Eparhiei s-au organizat 180 de tabere şi şcoli de vară de către preoţii din Eparhie, în colaborare cu aproape 700 de voluntari: tineri, studenţi, liceeni, profesori de religie, care au însumat un număr de 6.700 de tineri participanţi. Cea de doua ramură pe care o avem în atenţie este încurajarea şi formarea preoţilor în organizarea acestor activităţi destinate tinerilor. În acest sens, la sfârşitul lunii februarie, pregătim un training catehetic, la care s-au înscris aproape 50 de preoţi, dornici de a se forma şi perfecţiona în organizarea activităţilor pentru tineret” , a precizat arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru tineret. A fost o zi de bilanţ, de prezentare a realizărilor pe anul trecut la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, precum şi de discutare a noilor proiecte care se vor derula în acest an în folosul tinerilor şi credincioşilor de toate vârstele.

Vasile Gherman