Proiectul Eparhial „Drumul Catedralelor de lemn” din Maramureş

Scris de Vasile Gherman, 26 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Viaţa satelor din cuprinsul României a cunoscut în ultima vreme un amplu proces de depopulare în urma exodului atâtor români, tineri şi nu numai, în primul rând în marile centre, iar mai apoi în diaspora, din dorinţa împlinirii materiale şi crearea unui context material mai bun. Biserica Ortodoxă, prin delegaţii ei în cele mai lăturalnice zone ale ţării – sate părăsite, prin preoţi şi profesori sau învăţători, de  cele mai multe ori preoţi sau soţii ale preoţilor, simte cel mai dramatic tăcerea mută a porţilor de atâta vreme nedeschise. În acest context şi totodată cunoscând importanţa deosebită pe care bisericile străbune prin întreaga activitate pastoral – misionară şi liturgică, au avut-o în menţinerea echilibrului şi a bunăstării în interiorul comunităţilor, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, în „Anul Omagial al Satului Românesc”, lansează un nou proiect intitulat „Drumul Catedralelor de Lemn”. Peste 50 de tinerii din cadrul celor două asociaţii de pe lângă Catedrala Episcopală, ASCOR şi ATOCEM, înveşmântaţi în straie populare, prin intermediul căruţelor tradiţionale, vor porni în pelerinaj vreme de cinci zile, la toate bisericile de lemn din Ţara Lăpuşului până în inima Maramureşului Voievodal.

Pelerinajul va avea următorul traseu: Rogoz – Plopiş – Budeşti – Bârsana – Glod – Poienile Izei – Botiza – Rozavlea – Bogdan Vodă – Ieud – Săliştea de Sus – Moisei – Borşa.

Activităţi din program:

  1. Pelerinii vor fi întâmpinaţi la fiecare biserică vizitată de tinerii comunităţii alături de preotul paroh.
  2. Se va săvârşi un parastas în amintirea ctitorilor şi binefăcătorilor bisericii.
  3. Se vor sublinia elementele caracteristice şi se vor evidenţia aspecte importante din istoria comunităţii care au marcat trecutul bisericii de lemn.
  4. Se va lua pământ într-o urnă specială de la fiecare biserică, urmând ca toate urnele să fie aşezate în muzeul din incinta Catedralei Episcopale „Sf. Treime” din Baia Mare.
  5. Cazarea participanţilor se va realiza la familii de binecredincioşi creştini ai comunităţilor vizitate, prilej cu care tinerii vor avea prilejul de descoperi mai multe lucruri cu privire la viata satului românesc de astăzi şi odinioară.

A consemnat V. Gherman