Procesiunea de Rusalii a scos mii de credincioşi pe străzile din Baia Mare

Scris de Lia Bradeanu, 06 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Băimărenii au participat duminică la procesiunea religioasă oficiată de Rusalii. Aceştia consideră că sărbătoarea este la fel de semnificativă ca şi Sfintele sărbători de Paşti. Punctul de pornire a procesiunii a fost în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare, lângă Troiţa din lemn dedicată Eroilor Revoluţiei.

Aici, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat o rugăciune şi a binecuvântat procesiunea celor care au umplut platoul, purtând în mâini icoane, în acest An Omagial al Sfintelor Icoane, iconarilor şi pictorilor bisericeşti cum a fost declarat 2017 pe cuprinsul Patriarhiei Române de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar şi cu ripide în mâini şi steaguri ale Patriarhiei Române şi Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

Întreg traseul a fost parcurs în pricesne şi cântece bisericeşti, într-o atmosferă duhovnicească şi de smerenie, dar şi de bucurie pentru sărbătoarea dedicată înfiinţării Bisericii lui Iisus Hristos Mântuitorul.

Traseul a cuprins Piaţa Revoluţiei, bulevardele Bucureşti şi Unirii, până la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, sub atenta supraveghere a Poliţiei, Jandarmeriei şi a Poliţiei Locale băimărene.

Ajunşi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, participanţii la procesiune au luat parte la Vecernia Plecării Genunchilor, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi soborul de preoţi în biserica cea mare a Catedralei, unde încap câteva mii de credincioşi.

Miile de credincioşi au însemnat tinerii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM), care au ajutat la organizare, tinerii din ASCOR Baia Mare, cei din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare (ATOPBM), credincioşii din parohiile din întreg oraşul, veniţi în frunte cu preoţii lor, în cântări bisericeşti, credincioşi din parohiile din jurul Băii Mari, care au dorit să participe la acest eveniment, aflat la a treia ediţie. Au fost prezente oficialităţi, între care deputatul Cherecheş Viorica, primarul Cătălin Cherecheş, Ioan Doru Dăncuş, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.