Manastirea „Sfantul Prooroc Ilie”

Scris de Ioana More, 26 martie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Manastirea “Sfantul Prooroc Ilie” este asezata intr-o poiana pitoreasca, inconjurata de paduri de fag, pe hotarul comunei Coroieni, in apropierea localitatii Dealu Mare. Aceasta se afla in apropierea drumului ce leaga orasul Targu Lapus, la 15 kilometri sud-vest de acesta, de localitatea Dej, la 36 de kilometri nord-vest de aceasta. Din punct de vedere canonic, Manastirea “Sfantul Prooroc Ilie” se afla sub supravegherea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.

Din punct de vedere geografic, manastirea este situata in locul numit “La Clipta”, punct unde se desparte Bazinul Lapusului de Bazinul Somesului. Asezamantul a fost ridicat pe dealul numit “Gruiul Rotund”, la o altitudine de circa 550-600 de metri. Culmea Gruiul Rotund se intinde la sudul Depresiunii Lapusului si are un caracter subcarpatic, pe o lungime de 30 de kilometri.

Scurt istoric al Manastirii Dealul Mare

Spre deosebire de restul manastirilor din Maramures, asezamantul monahal Dealu Mare nu a luat nastere ca urmare a unei legende sau a unui miracol, ci din dorinta credinciosilor de aici de a avea un loc de regasire sufleteasca si trupeasca. Astfel, in anul 1991, cu binecuvantarea Preasfintitului Justinian al Maramuresului si Satmarului, protosinghelul Paisie Cosma a pus bazele  vietii monahale de aici. Protosinghelul Paisie a fost crescut in Manastirea Rohia, avand adanci radacini in viata monahala. Lucrarile de zidire a manastirii au inceput in anul 1991, cand s-a facut un drum de acces pentru transportarea de material. Astfel s-a pregatit terenul pentru vatra asezamantului monahal si s-a ridicat prima chilie, adusa din localitatea Grosii |iblesului. Aceasta a fost locuita de primul vietuitor al sfantului lacas, ieromonahul Paisie Cosma, cel care s-a ingrijit de buna desfasurare a lucrarilor. In anul 1992 s-a batut primul tarus al sfantului asezamant monahal, iar in 16 iulie s-a turnat prima sarja de beton ce apartine Altarului. Sfintirea locului a avut loc in 20 iulie, prin prezenta Preasfintitului Serafim Fagarasanul, arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, din incredintarea Preasfintitului Justinian Chira, episcop al Maramuresului si Satmarului. Prima caramida a fundatiei s-a pus in ziua de marti, 18 august, apoi s-a ridicat zidaria pana la nivelul geamurilor si s-a turnat fundatia pentru casa. Lucrarile au fost reluate in anul 1993, continuandu-se cu zidaria, cofraje pentru bolti, plase de fier beton la bolti si ridicarea parterului la casa. Crucea pe cupola s-a asezat in data de 2 noiembrie, iar in anul 1994 s-au cumparat doua clopote si s-a ridicat o clopotnita. In 1995 s-au reluat lucrarile la casa de lemn, simtindu-se nevoia de locuinte si mai ales de un Paraclis pentru rugaciune, lucru care s-a si realizat. Paraclisul cu hramul  Cuvioasa Parascheva a fost sfintit de Preasfintitul Justin Sigheteanul.

Manastirea “Sfantul Ilie”, in zilele noastre

Manastirea “Sfantul Prooroc Ilie”, a carei constructie a fost finalizata, este masiva, spatioasa si inalta. Aceasta a fost construita din caramida, pe fundatie din bolovani de piatra, cimentati. Biserica are forma de cruce si este compartimentata in altar, naos si pronaos. Altarul spatios este luminat de patru ferestre< doua pe peretele din fata si cate una pe lateral. Naosul are absidele largi si adanci si este delimitat de pronaos prin doi stalpi masivi din beton care sustin si arcada boltii. Pridvorul inchis are cate o camera pe stanga si dreapta, pentru spovedanie si pentru scara de urcare in balcon. Catapeteasma bisericii este din lemn de stejar sculptat.

Rolul Manastirii “Sfantul Prooroc Ilie”, in viata credinciosilor

Nascuta prin rodul jertfei si al dragostei crestinesti a credinciosilor din zona, dar si a celor veniti din alte parti, Manastirea Dealu Mare joaca un rol foarte important in viata localnicilor de aici, dar nu numai. Datoria sfantului asezamant monahal este aceea de a cultiva in sufletele credinciosilor setea de lumina duhovniceasca si de viata curata, fapte ce s-au pierdut odata cu pasirea omeneasca dincoace de pragul paradisului. Pentru a cunoaste mai bine viata acestor umiliti ucenici ai lui Hristos, nu trebuie decat sa pasim pentru cateva clipe la pragul chiliilor smerite si sa luam parte la ruga lor fierbinte. Numai asa vom putea intelege rostul vietii monahale, truda lor smerita si rolul pe care il au rugaciunile lor firebinti inchinate bunului Dumnezeu.